TOP

„Plantele medicinale ale Libanului” pe ruinele din Beirut

Crinul african, macul, măceșul sau cicoarea sunt câteva dintre plantele care se ivesc pe ruinele din Beirut, reprezentând o serie de picturi murale intitulată Plantele medicinale ale Libanului, realizată de Faith XLVII. Plantele pe care Faith a ales să le reprezinte sunt remedii pentru afecțiuni comune atât interne, cât și externe, cum ar fi durerile de cap, reumatismul, tăieturile sau varicele. Artista a creat această serie ca parte a proiectului Underline, susținut de Persona Collective și Art of Change, încurajând schimbarea prin artă.

Seria de picturi murale realizată de Faith XLVII a venit pe fondul unor „cicatrici” rămase în urma exploziei devastatoare a portului din Beirut care a avut loc în august 2020, în timpul căreia unii oameni și-au pierdut viața, alții au fost răniți, iar mulți dintre ei au rămas fără locuințe. Urmările au venit și pe alte planuri, țara rămânând fără guvern timp de 13 luni, ceea ce a accentuat și colapsul economic. Artista a ajuns în Beirut în mijlocul unei perioade de criză, iar picturile sale murale au venit ca un răspuns la acest haos, pe care oamenii îl înfruntă prin adaptare și încercare de a transforma spațiile distruse.

La o primă vedere, o aparentă delicatețe a plantelor și asprime a ruinelor conduc către un efect contrastant: dacă plantele au puteri vindecătoare, ruinele sunt doar niște cicatrici fragile. Astfel, seria propusă de artista sud-africană ne face să vedem fiecare plantă ca pe un îndemn spre vindecare.

„În prezent, Beirut este un oraș în care se poate reconstrui dintr-o nouă perspectivă și unde ruinele răspândesc o lumină nouă”, a scris artista pe pagina sa de Instagram.

 

Post a Comment