TOP

Rijksmuseum a autentificat trei picturi de Vermeer înaintea amplei retrospective din 2023

FOTO: Detaliu din lucrarea „Fata cu flaut”

Rijksmuseum din Amsterdam a autentificat trei picturi cu atribuiri contestate, extinzând în acest fel opera redusă a pictorului olandez Johannes Vermeer, conform unui articol de pe artnews.com.

Printre cele trei completări se numără „Fata cu flaut”, aflată pe prima pagină a ziarelor în noiembrie, când Rijksmuseum a anulat decizia Galeriei Naționale de Artă din Washington DC de a renunța la autentificare. În acest moment, pictura se află în actuala expoziție din Washington, DC „Secretele lui Vermeer”, unde este prezentată ca fiind o lucrare de atelier. Pieter Roelofs, co-curatorul Rijksmuseum, a declarat că este împrumutată ca un „non-Vermeer”, însă va fi expusă ca un Vermeer original.

O pictură care o reprezintă pe „Sfânta Praxeda” a fost, de asemenea, considerată un Vermeer. Realizată între 1640 și 1645, este o copie a unei lucrări a artistului italian Felice Ficherelli. Câțiva cercetători, în special Arthur Wheelock, specialist în Vermeer, care a lucrat la Galeria Națională de Artă, este de părere că semnătura neidentificată îi aparține pictorului olandez. „Sfânta Praxeda” s-a vândut în 2014 la Christie’s pentru 6,3 milioane de dolari ca fiind un Vermeer, cu sprijinul unei analize tehnice din partea Rijksmuseum. Lucrarea va ajunge la Rijksmuseum anul viitor de la Muzeul Național de Artă de Vest din Tokyo, unde este împrumutată de o companie japoneză.

Ultima lucrare este „Tânără femeie stând la clavecin” (1670–72), din Colecția Leiden a lui Thomas Kaplan. În ciuda unor îndoieli inițiale cu privire la autenticitatea sa, lucrarea a fost vândută pentru 19 milioane de dolari la licitație la Sotheby’s în 2004. Aceasta a fost, de asemenea, considerată un Vermeer autentic în urma unei examinări la Rijksmuseum.

Expoziția de la Rijksmuseum va fi cea mai mare expoziție de până acum a operei lui Vermeer, cu 28 de picturi reunite pentru prima dată. Există doar 36 de picturi de Vermeer care au ajuns până la noi, așa că orice schimbare în atribuire poate avea un impact important asupra cercetării artistului și operei sale.

 

Post a Comment