TOP

Sculptură contemporană expusă pe fațada Catedralei din Wells

O sculptură abstractă creată de artistul contemporan Anthony Gormley a fost recent plasată pe fațada catedralei medievale din Wells, construită în stil gotic, în secolul al XIV-lea.

Scultura, care sugerează o figură umană, este expusă alături de statui gotice adosate arhitcturii catedralei, ca și cum ar face parte din decorul original și ar întruchipa un apostol sau un sfânt.

Poziționarea lucrării a cauzat mari controverse, mai cu seamă că sculptura se intitulează „Doubt”, fapt ce pentru mulți cetățeni și câțiva clerici înseamnă o sfidare la adresa instituției bisericii. Cu toate acestea, artistul a explicat intenția sa: „Îndoiala face parte din credință. Îndoiala nu este opusul credinței, ci face parte din drumul unei persoane către credință.” Pe lângă vocile care au fost nemulțumite de numele sculpturii au mai existat și altele care consideră nepotrivită asocierea dintre medieval, vechi și contemporan, nou, fiind chiar o ofesnă adusă la adresa catedralei din Wells.

Cu toate acestea, în astfel de situații vor exista mereu opinii contrare, care fie resping asocierea, fie îmbrățișează noutatea ei. Sculptura lui Gormley va rămâne expusă la catedrală până în februarie 2023, timp în care taberele se pot pune de acord.

Post a Comment