TOP

Expoziția „Singur în atelier” de la Rezidența Scena 9

„Expoziția SINGUR in ATELIER inaugurează calendarul lunii iunie dedicat la Rezidența9 tinerei generații de creatori români și prezintă o selecție din proiectele de licență ale secției de pictură coordonate de artistul Alexandru Rădvan în cadrul Universității de Arte din București.
Poate că nicio generație nu este scutită de greutăți și lipsuri, dar această promoție a fost afectată în moduri imprevizibile și profunde de pandemia care ne-a ocupat tuturor viețile in ultimii ani. Surprinși de ea în anul 1, forțați să intre în lockdown și să studieze pictura, desenul și modelajul online, neobișnuiți cu atmosfera de atelier, cu relațiile între colegi, cu multe dintre lucrurile care nouă ni se păreau atât de normale și care au contribuit profund la formarea noastră, acești tineri sunt nevoiți să facă efortul suplimentar de a trăi pe repede înainte în încercarea de a recupera timpul în care planeta a stat.
În fiecare an, zeci de pictori ies din atelierele Universității Naționale de Arte din București. „Zeci” nu este o figură de stil, este un număr real. Alte zeci ies din atelierele universității și facultăților din Cluj, Iași, Timișoara. Batalioane de pictori. Toți sunt tineri, toți au visuri, toți să ajungă la vârf. Spațiile de expunere, însă, sunt puține. Șansele care li se acordă nu sunt nici ele foarte multe. Ca să acorzi o șansă unor proaspăt absolvenți, trebuie mai întâi să ai încredere în ei. Să le dai puțin credit. Să îți aduci aminte că și tu ai fost in locul in care se găsesc ei acum și că ai fost și tu sprijinit cândva, până când ți s-au întărit mușchii aripilor și ai început să zbori singur.
„Singur în atelier” ne arată șapte pictori foarte tineri: Diana Andrei, Izabela Axenie, Cristina Dobre, Smaranda Huideș, Olivia Ioan, Iohana Pitica, Valeriu Petrache. Fiecare încearcă în felul său și cu puterile sale de acum, să ne povestească ceva, să ne facă să îi auzim vocea. Nu e perfect, vocea poate mai falseaza pe ici, pe colo, sau poate e prea înceată uneori, dar nu asta contează. E important că încearcă și se străduiesc sincer și mai important e că toți am fost cândva ca ei.”
SURSA: Rezidența Scena 9

Post a Comment