TOP

Tendințele pieței de artă în anul 2022: cifre, nume și recorduri

Arta are o relație interesantă cu cifrele. În teorie, scopurile cele mai „pure” ale artei, despre care învățăm de când suntem mici și care îi oferă o poziție atât de specială pentru umanitate, trec peste și depășesc cu mult orice înseamnă valoare pecuniară. Totuși, arta nu poate exista în lumea pe care am creat-o fără ca ea să aibă un preț, iar de multe ori acest preț capătă o importanță socială aproape egală cu, sau, bulversant, chiar mai mare decât cea a obiectului său. Această realitate devine stridentă mai ales atunci când urcăm în vârful piramidei puterii financiare. Milionarii lumii cumpără artă care costă milioane. Mai departe ne-am putea întreba, firesc: care artă costă milioane? Ironia pieței de artă face ca răspunsul la întrebarea firească să fie unul nefiresc, dar revelator pentru prezentul nostru: arta pe care o cumpără milionarii. Cu alte cuvinte, în piața de artă nu sunt reguli prea stricte: un ulei de Van Eyck poate costa astăzi cât un studiu de lumină al lui Monet, iar mâine mai puțin decât un NFT generat de un AI. Depinde cine deține capitalul și ce a mai apărut nou în lume.

La finalul fiecărui an, lumea artei face un raport al cifrelor, se trage linie și se analizează ce s-a cumpărat, cu câți bani s-a cumpărat și unde s-a cumpărat, urmând ca toate aceste date să fie comparate cu cele din anii trecuți pentru a vedea posibile creșteri sau scăderi ale sumelor de bani infuzate în piață. Fiind cele mai transparente organisme ale acestei piețe tulburi, casele de licitații sunt primele care sunt luate în considerare, mai apoi venind vânzările private. Sunt întocmite și alte tot felul de liste și topuri cu artiștii cei mai bine vânduți în funcție de vârstă, perioadă, mediu artistic, precum se și consemnează trendurile care au dominat atât activitatea creativă, cât și vânzările. Bineînțeles, se face și un top al celor mai scumpe obiecte de artă vândute în licitații publice. Noi am analizat rapoartele pentru anul 2022, publicate de către cei care se ocupă de asta cu sârguință în fiecare an, și am extras pentru cititorii noștri cele mai importante cifre, nume și trenduri.

Ca să spargem gheața, să ne uităm mai întâi la cele mai mari sume plătite pentru lucrări de artă în licitații. Cum ne-am obișnuit de câțiva ani încoace (cu excepția nefastului 2020), cifrele trec pragul de 100 de miloane de dolari. Astfel, cel mai mare preț plătit în 2022, în licitație, este de 195 de milioane de dolari, pentru Shot Sage Blue Marilyn, lucrarea din 1964 a lui Andy Warhol. Vândută la Christie’s New York în mai 2022, lucrarea a fost cumpărată de Larry Gagosian, dealerul de artă american cu o avere estimată la 600 de milioane de dolari, și a devenit a doua cea mai scumpă lucrare vândută în licitație vreodată, după Salvator Mundi a lui Leonadro da Vinci. Pe locul doi și trei se află lucrări scoase la licitație de Christie’s în aceeași seară, în cadrul vânzării istorice a colecției antreprenorului Paul Allen: Georges Seurat, Les Poseuses, 149 de miliaone de dolari, și Paul Cezanne, La Montagne Sainte-Victoire, 137 de milioane de dolari. Restul topului se completează cu nume cu care ne-am obișnuit în rândul recordurilor: Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Gustav Klimt, Lucian Freud, Jean-Michel Basquiat și Rene Magritte.

Să revenim, totuși, printre pământeni, dacă ne putem raporta astfel la sumele de sub 20 de milioane de dolari. În anul 2022 au fost câțiva artiști care s-au licitat la sume mai mari decât recordurile lor precedente. Pentru noi ar fi relevant să vorbim mai întâi despre Adrian Ghenie, a cărui lucrare Pie Fight Interior 12, din 2012, a obținut prețul de 10 milioane de dolari, în luna mai, la Christie’s. Recordul precedent al artistului în licitație, 8 milioane de dolari, a fost obținut în 2016, pentru lucrarea Nickelodeon. În total, anul trecut, Ghenie a fost tranzacționat în licitații internaționale cu un total de 47 de milioane de dolari, plasându-se pe locul opt în clasamentul Artprice. Și Yayoi Kusama și-a depășit propriul record anul acesta, atingând în licitație suma de 10,5 milioane de dolari. Fotografia celebră a lui Man Ray, Le Violon d’Ingres, din 1924, reprodusă în toate colțurile lumii pe tot felul de obiecte, a obținut în 2022 prețul de 5,5 milioane de dolari, după ce a fost licitată la Christie’s. Alte trei recorduri de anul acesta sunt relevante pentru observarea trendurilor internaționale în ceea ce privește interesul colecționarilor, și, bineînțeles, al lumii artistice în general. Continuând mișcările de redescoperire și revalorizare a creațiilor artistelor din secolele precedente, trecute de multe ori cu vederea până în zilele noastre, Mary Cassatt, artistă impresionistă, a obținut în licitație suma de 7,5 milioane de dolari. Și artiștii aparținând culturii africane, afro-americane sau minorităților etnice au înregistrat noi recorduri, datorită interesului lumii pentru reprezentarea artistică a acestor culturi. O impresionantă creștere a avut artistul Ernie Eugene Barnes, a cărui lucrare The Sugar Shack din 1976 a obținut prețul de 15 milioane de dolari, recordul său precedent fiind de 550.000 de dolari.

Adrian Ghenie, Pie Fight Interior 12, 2014

Discuția despre trenduri nu se poate opri aici. În anul 2022 au fost observate alte schimbări semnificative în piața de artă. Cea mai evidentă este reprezentată de căderea importantă suferită de piața crypto, care a generat un interes mai scăzut pentru NFT-uri, care nu s-au mai vândut cu prețuri atât de mari și într-un timp atât de scurt. Chiar dacă piața de artă a găsit numeroase modalități de a profita de popularitatea NFT-urilor, și chiar a început să încorporeze parte din acest trend, acești tokens virtuali nu și-au menținut strălucirea din anul 2021. Cel mai traumatic eveniment al anului a survenit la finalul lunii februarie, când Rusia a atacat Ucraina în timp ce întreaga lume urmărea. Acum, la finalul anului, ostilitățile încă nu au încetat. Războiul s-a resimțit pe tot parcursul anului, în mai toate domeniile de activitate. Cum arta este, prin esența sa, reactivă, bineînțeles că a artiștii au creat lucrări pe tema războiului, unele dintre ele cu un ecou extrem de puternic în întreaga lume. Mai mult, a avut loc o mobilizare colectivă a celor care lucrează în domeniul culturii și al artelor, pentru a fi gata să primească, să integreze și să susțină artiștii refugiați. Cel mai bun mod de a arăta susținerea a fost, în cazul acesta, integrarea în expoziții, în târguri de artă, promovarea puternică și, evident, vânzarea.

Fiind anul Bienalei de la Veneția, reprogramată în 2022 după erupția pandemiei în 2020, tema aleasă pentru aceasta a reușit să influențeze semnificativ interesul pentru arta și artiștii ce stau sub semnul suprarealismului. Curatoriată de Cecilia Alemani, The Milk of Dreams, a stabilit un trend internațional: redescoperirea artistelor suprarealiste de la începutul secolului trecut, care au stabilit noi recorduri pe piața de artă.

Segmentul de vârf al tranzacțiilor din piața de artă din 2022 este reprezentat fără îndoială de cel al artei contemporane, care a adus anul acesta vânzări de 2,7 miliarde de dolari (dintre care 38% realizați la New York), cu doar 1.1% mai puțin decât în 2021. În urma restricțiilor majore impuse prin politica zero-Covid, China nu a mai fost anul acesta leaderul tranzacțiilor artei contemporane, iar SUA a urcat de pe locul doi pe primul loc, cu o creștere de 20%. Centrele cele mai importante ale tranzacțiilor au rămas, precum în anii precedenți, New York, Londra și Hong Kong. O creștere surprinzătoare a activității au avut, în 2022, Seoul și Tokyo.

Pentru încă un an, piața de artă a tras linie și a pus pe hârtie cifrele finale. Pentru câteva concluzii mai vizuale, mai jos am atașat și noi câteva dintre statisticile realizate și publicate de Artprice.

Sursa: Artprice.com

Sursa: Artprice.com

Sursa: Artprice.com

Post a Comment