TOP

Un muzeu italian restaurează o pictură cenzurată cu peste 400 de ani în urmă

Acum mai bine de 400 de ani, artista italiană Artemisia Gentileschi a pictat prima sa comandă în Florența, împodobind tavanul Casei Buonarroti—fosta casă a maestrului Renașterii, Michelangelo—cu un nud intitulat „Alegoria Inclinației”. Mai puțin de jumătate de secol mai târziu, figura a fost cenzurată cu draperii groase de culoare albastră, care au acoperit imaginea sa originală.

Acum, datorită puterii tehnologiei curatorii au dezvăluit compoziția originală a lui Gentileschi în toată gloria ei nudă. Figura recreată este vedeta expoziției „Artemisia în Muzeul Michelangelo” de la Casa Buonarroti. Expoziția este rezultatul proiectului Artemisia UpClose, un efort făcut pe parcursul unui an de a studia pictura, precum și de a o restaura—lucrare efectuată în galeriile muzeului, sub ochii vizitatorilor.

Michelangelo Buonarroti cel Tânăr, nepotul celebrului artist, a fost cel care a angajat-o pe Gentileschi în 1618. Dar în 1684, urmașul său, Leonardo da Buonarroto, nu se simțea confortabil să-și expună soția și copiii la forma feminină goală și a angajat pe Baldassarre „Il Volterrano” Franceschini să adauge niște draperii modeste și învârtite pentru a acoperi părțile intime ale figurii.

„Posibilitatea de a ‘dezveli’ această figură virtual, dezvăluind imaginea pictată inițial de Artemisia, a transformat o restaurare „obișnuită” într-o căutare pentru a descoperi femeia din spatele vălurilor”, a declarat Wayne McArdle, cofondator al Calliope Arts, o organizație non-profit britanică dedicată contribuțiilor istorice ale femeilor la cultură, care a co-sponsorizat proiectul. Fonduri suplimentare au provenit de la colecționarul britanic Christian Levett, fondatorul Musée d’Art Classique de Mougins, lângă Cannes, care se va redeschide anul viitor sub numele de Femmes Artistes du Musée de Mougins.

 

Post a Comment