TOP

Wolfgang Tillmans și arhiva sa i-D la MoMA

Pe 12 septembrie 2022 s-a deschis la Museum of Modern Art din New York retrospectiva fotografului german Wolfgang Tillmans, intitulată To look without fear. Una dintre lucrările expuse a presupus reconceptualizarea arhivei sale de lucrări realizate pentru i-D, revista britanică culturală fondată în 1980. Pagini realizate de el la începutul anilor ’90 sunt transformate în colaje și expuse împreună cu fotografii recente din Lagos, Nigeria. Fotograful s-a aflat aici cu ocazia vernisajului expoziției sale Fragile, în spațiile CCA și Art 21.

Tillmans a fotografiat, de-a lungul carierei,  toate aspectele vieții sale, încercând astfel să promoveze o perspectivă mai deschisă asupra lumii. Acordând o atenție specială compoziției și atmosferei din lucrările sale, vrea să surprindă sentimente profund umane, ca suferința și devastarea, dar și probleme recurente ale societății în care trăim: inegalitatea, rasismul, homofobia, sau influența culturii vizuale prezente în media asupra noastră. „Există o enciclopedie a reprezentării în mințile noastre aproape din ziua în care ne naștem”, a spus Tillmans în 1995. Visual media influențează și, într-un fel, antrenează felul în care noi privim cu ochii noștri, iar ecosistemul media în care trăim generează uneori experiențe sociale nefericite, iar fotografiile lui Tillmans încearcă să imite și să critice totodată aceste aspecte. Pentru artist, cultura vizuală este un spațiu de rezistență critică.

La MoMA sunt prezente în jur de 400 de lucrări ale lui Wolfgang Tillmans, printre care fotografii, lucrări video sau instalații multimedia. Curatoriată de Roxana Marcoci, expoziția este neconvențională și dă impresia unui eveniment temporar: nu există texte pe pereți, fotografiile nu sunt înrămate, unele fiind agățate chiar pe ușile ieșirilor de urgență. To look without fear poate fi vizitată la MoMA până pe 1 ianuarie 2023.

Post a Comment