TOP

O altă față a regelui Charles III: acuarelistul de succes

Acum aproape 50 de ani, Charles al III-lea, regele Regatului Unit, a început să picteze, inspirat de profesorul său Robert Waddell. De atunci și până în prezent, Charles III a reușit să devină unul dintre cei mai de succes artiști britanici în viață, estimându-se că ar fi câștigat peste 2 milioane de lire sterline din vânzarea copiilor după lucrările sale.

Tehnica preferată de rege este cea a picturii în acuarelă, acesta abordând preponderent genul peisajului. A expus pentru prima dată în 1977 la Castelul Windsor, una dintre reședințele principale ale monarhilor britanici. Aici, lucrările sale au fost alăturate celor ale reginei Victoria, și ea o pasionată acuarelistă. Charles III pictează, cel mai adesea, reședințele familiei regale și împrejurimile acestora, cum ar fi castelele Windsor, Balmoral sau Mey. Multe lucrări sunt realizate în Scoția, unde regele și-a petrecut mare parte din copilărie și adolescență. Se spune că unul dintre locurile sale favorite pentru a picta este un iaz din Helmsdale, în Scoția, unde regele și pescuiește. Multe acuarele surprind castelul Balmoral și grădinile sale, reședința preferată a reginei Elisabeta a II-a, locul unde și-a petrecut ultimele clipe din viață.

Nu a pictat doar peisaje din Regatul Unit, ci și scene din jurul lumii, în timpul călătoriilor sale, cum ar fi în Elveția, Japonia sau Hong Kong. Predilecția regelui pentru acuarelă a fost explicată chiar de el: pentru a nu-și face gărzile personale să aștepte prea mult,  a preferat să abordeze această tehnică care îi permite să surprindă rapid peisajele care îi atrag atenția.

Regele Charles III a expus în repetate rânduri, ultima expoziție de mari dimensiuni fiind la Garrison Chapel în Londra la începutul anului 2022. În 2018, cu ocazia aniversării sale de 70 de ani, pe atunci prințul Charles s-a ocupat inclusiv de curatorierea unei expoziții de mari dimensiuni la palatul Buckingham, unde au fost selectate și câteva acuarele de-ale sale. În trecut, lucrările lui au apărut și pe timbrele britanice.

Toate profiturile obținute din arta sa au mers către The Prince of Wales’ Charitable Fund, o fundație educațională fondată de Charles III în 1986.

Post a Comment