TOP

Your Voices, o nouă instalație cinetică spectaculoasă a artistei britanice Es Devlin la New York

La începutul lunii decembrie, orașul New York a inaugurat o nouă sculptură de for public. Your Voices este o lucrare cinetică a artistei britanice Es Devlin, amplasată în piața Josie Robertson, în fața Lincoln Center for the Performing Arts. Sculptura a fost comandată de Moët & Chandon.

Cu cele 700 de cabluri luminoase ce se întind peste structura instalației, Your Voices face referire la cele 700 de limbi vorbite în New York, orașul cu cea mai mare diversitate lingvistică din lume, celebrând conexiunea între oameni veniți din culturi diferite. Instalația este completată de o lucrare audio realizată de Polyphonia, în care aceeași frază este repetată în câteva din aceste limbi vorbite aici: „Only connect, and live in fragments no longer”, un citat din romanul Howards End (E. M. Forster, 1910).
Lucrarea lui Devlin  pornit de la observația antropologului Wade Davis, „Fiecare limbă este o pădure veche a minții, un punct de cotitură în gândire, un întreg ecosistem al posibilităților spirituale”. Nu este prima oară când artista explorează diversitatea lingvistică, abordând acest subiect în trecut și în lucrarea Come Home Again, realizată pentru grădina muzeului Tate Modern.
În conceperea instalației, Devlin a colaborat cu asociația Endangered Language Alliance, o organizație non-profit ce documentează și protejează limbile minoritare sau aflate pe cale de dispariție din New York și nu numai. „Perspectiva privitorului este îmbinată și încadrată de cablurile sculpturii aflate în mișcare când aceasta se rotește, evocând felul în care perspectivele noastre sunt îmbogățite și modelate prin experimentarea structurilor și a identităților lingvistice ale altora”, a declarat artista. Lincoln Center va organiza aici, în fiecare weekend, concerte corale gratuite, invitând grupuri ca Ukrainian Village Voices sau Harlem Japanese Gospel Choir.

Post a Comment