TOP

Expoziție care marchează 150 de ani de la nașterea lui Piet Mondrian

Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea artistului, Fundația Beyeler va consacra o expoziție pictorului olandez Piet Mondrian. Fiind unul dintre cei mai importanți artiști ai mișcării de avangardă, Mondrian a modelat evoluția picturii de la figurație la abstractizare. Lucrările sale timpurii au fost influențate nu numai peisagistica olandeză de la sfârșitul secolului al XIX-lea, ci și de simbolism și cubism. Abia la începutul anilor 1920 a început să se concentreze asupra unui vocabular pictural ce consta numai din aranjamente de linii negre pe un fundal alb și folosirea culorilor primare – roșu, galben și albastru.
Expoziția va analiza evoluția lui Mondrian până în anii 1920 și geneza stilistică a operei sale ulterioare. Secțiunile separate vor trata motive precum mori de vânt, dune și peisaje marine, ferma reflectată în apă și plante în diferite stări de abstractizare.
Expoziția este alcătuită din 89 de lucrări, provenind din nouă galerii. Fundația Beyeler deține șapte picturi Mondrian, realizate între 1912 și 1938, care reprezintă nucleu de la care a pornit expoziția. Ideea din spatele expoziției se bazează pe părerea proprie a lui Mondrian despre evoluție ca un „cumul de experiențe, pe care s-ar putea construi o nouă fază de dezvoltare artistică, care să conducă la rândul său la alte perspective”.
Organizată de Fundația Beyeler în colaborare cu K20, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf, „Mondrian Evolution” este deschisă la Fundația Beyeler din Riehen, Basel, Elveția până pe 9 octombrie.
Curator: Ulf Küster.

Post a Comment