TOP

Moștenirea culturală și istorică a Afganistanului, amenințată de talibani

În data de 15 august 2021, capitala Afganistanului, Kabul, a fost supusă forțelor talibane, în timp ce întreaga lume urmărea perplexă evenimentele. Cucerirea Kabulului de către talibani înseamnă, pe lângă o mare amenințare la adresa drepturilor fundamentale ale omului, un mare val de nesiguranță și pericol în ceea ce privește viața culturală a țării și a regiunii.

Pe fondul unor antecendente extrem de violente, cum sunt distrugerile cauzate de talibani asupra muzeelor de artă și de istorie, asupra bibliotecilor și  siturilor arheologice importante, în decursul anilor ’90, până în 2001, evenimente care încă sunt cât se poate de proaspete în conștiința generală, angajații care lucrează în domeniul culturii se tem de un nou val de distrugeri.

Până acum nu au fost raportate acțiuni de distrugere a monumentelor publice, istorice sau de cult, însă întregul stat rămâne sub o atmosferă de teroare, fiind în orice moment pregătiți de un atac împotriva oamenilor, a istoriei locului, a artelor și a culturii.

Directorul Muzeului Național al Afganistanului, Mohammad Fahim Rahimi, a povestit pentru Art Net situația în care se află instituția, cerând orice ajutor poate fi acordat. Directorul a atras atenția, de asemenea, asupra amenințărilor la care sunt expuse instituțiile culturale, atât din partea talibanilor, cât și din partea altor grupări, oportuniste, care ar putea profita de situația de instabilitate și teamă și ar putea jefui muzeele și siturile arheologice, făcând să dispară importante piese istorice și obiecte de artă, așa cum s-a mai întâmplat în trecutul nu chiar atât de îndepărtat.

Post a Comment