TOP

Atelierele UAP din Piața Amzei se deschid publicului între 1 și 2 octombrie

Șase artiști au acceptat invitația Asociației Nucleu 0000 de a își deschide atelierul, pentru două zile, către publicul larg. Beniamin Popescu, Elena și Marcel Scutaru, Roman Tolici, Nicolae Comănescu, Mihai Coltofean și Flavia Lupu îi vor aștepta în spațiul lor de lucru pe toți cei interesați și curioși, pe 2 și 3 octombrie, conform programului pe care îl puteți vedea mai jos.

Pe lângă funcția sa educativă, inițiativa La pas prin atelierele UAP din Piața Amzei încearcă să aducă în discuție publică, dar mai ales în mediile direct interesate, problema lipsei atelierelor de creație în România. „Am gândit o serie de evenimente pentru a sublinia sensul atelierului în viața unui artist. Este un spațiu vital pentru dezvoltare. Am început prin documentarea atelierelor din clădirile UAP din Piața Amzei și Șelari, în București. Anul viitor, dorim să continuăm cu cele din țară. Invităm, așadar, publicul într-un loc de regulă închis, în atelier, un spațiu multifuncțional în care un creator e liber să experimenteze, să distrugă, să construiască, să arunce, fără judecăți de valoare. Dacă dorește, poate să împartă aceste frământări, dar nu este necesar. Sunt artiști care deschid ușile atelierelor, dar cei mai mulți rămân solitari. Istoric, sunt rare situațiile în care artiștii au creat fără atelier, lucrând în propria locuință. Pentru artiștii vizuali, un loc de experimentare și cercetare este esențial pentru conceperea și realizarea operei” spune Gabriela Mateescu, fondatoarea Asociației Nucleu 0000, inițiator al acestui demers.

„Atelierul este un spaţiu în care se naște o lume a ta, care corespunde pe undeva cu lumea ta interioară, se poate observa o anume amprentă personală, aduni în jur lucruri care să vibreze în ochii tăi şi să te încarce cu acele emoții necesare dezvoltării unei serii de lucrări”, spune Elena Scutaru.

„Am pictat în mansarde cu pisici pe Batiștei. Aveam o mansardă cât un Duster, deschideai ușa din pat, Tanti Paulina – care avea 35 de pisici – mi-a spus că am talent. Am pictat într-un subsol cu pisici pe Știrbey, am pictat pe Căderea Bastiliei, pentru că un prieten avea cheia de la atelierul lui X și-mi descuia noaptea să lucrez acolo. Am folosit Turnul Măcelarilor din Târgu Mureș, Green Hours, Sala Dalles, am spart ușa unei săli de meditații din căminul facultății și am lucrat acolo încuiați pe dinăuntru, evident mai mult noaptea, am închiriat un spațiu comun pe Vespasian, Gara de Nord, deasupra unui atelier de copt și împachetat semințe cu sare de floarea soarelui, mirosea de leșinai de dimineață până seara”, a povestit Nicolae Comănescu despre istoria spațiilor sale de lucru.

Atelierele artiștilor Beniamin Popescu, Elena și Marcel Scutaru, Roman Tolici, Nicolae Comănescu, Mihai Coltofean, Flavia Lupu, vor fi deschise, între orele 12-18, în Str Biserica Amzei 7-9, conform programului:
Beniamin Popescu: sâmbătă și duminică, 2-3 octombrie, între orele 12.00-18.00

Roman Tolici: sâmbătă, 2 octombrie, între orele 14.00-17.00

Nicolae Comănescu: duminică, 3 octombrie, între orele: 14.00-18.00

Elena și Marcel Scutaru: duminică, 3 octombrie, între orele 13.00-15.00

Flavia Lupu: duminică, 3 octombrie, între orele 15.00-17.00

Mihai Coltofean: duminică, 3 octombrie, între orele 15.00-18.00

În perioada 22-23 octombrie, alți artiști își vor așteapta vizitatorii în atelierele lor din strada Șelari 13. În data de 30 septembrie va avea loc și vernisajul Expoziției Nucleu 0010: Întâlniri inoportune la Atelier 35, unde 4 artiști fără atelier (Roberta Curcă, Alexandra Ivanciu, Diana Miron, Marina Oprea) au fost invitați să converseze, să se inspire și să lucreze cu 4 artiști care dețin ateliere repartizate de Uniunea Artiștilor Plastici (Nicolae Comănescu, Anca Mureșan, Beniamin Popescu, Elena Scutaru). Expoziția va fi vernisată pe 30 septembrie, de la ora 19.00 la 23.00, și așteaptă publicul până pe 21 octombrie 2022.

Post a Comment