TOP

Noul muzeu de artă instagramabil

ARTICOL REALIZAT ÎN PARTENERIAT CU  

Când ai fost ultima dată la muzeu fără să faci măcar o poză sau, și mai bine, să postezi un story? Probabil că acum câțiva ani, când nu existau încă Instastories și nici spații amenajate special pentru ca vizitatorii să își facă poze, în incinta unei instituții culturale. Aproape paradoxal, publicul larg merge astăzi la muzeu (un loc care, până nu demult, te invita să uiți puțin de propria persoană) cu speranța de a se alege până la finalul vizitei cu câteva fotografii demne de Wall sau Feed și de Like-urile followerilor.
Iar constatarea de mai sus nu este deloc supărătoare, este o realitate, un fapt general acceptat, și de către noi, vizitatorii, dar și de către muzee. Ba mai mult, muzeele s-au apucat de ceva timp să întoarcă acest trend în favoarea lor, organizând, în incintele în care își desfășoară activitatea, spații așa-zise instagramabile, camere cu lumini, instalații cu proiecții sau oglinzi, etc sau adăugând în programul expozițional show-urile unor artiști care folosesc tehnici imersive spectaculoase, ușor de filmat sau fotografiat. Instituțiile culturale reușesc atfel să atragă un număr mult mai mare de vizitatori.

Infinity Room a lui Yayoi Kusama

Platforma Instagram a schimbat modul în care publicul larg se raportează la muzee, la fel cum a deschis noi oportunități de marketing pentru aceste instituții. Trendul acesta poate fi observat chiar și la instituții și evenimente culturale faimoase, cu tradiție, cum ar fi The Metropolitan Museum of Art New York, Tate Modern sau Bienala de la Veneția, toate încorporând în ultimii ani spații special amenajate pentru fotografii, precum și lucrări de artă ce pun în centru vizitatorul și interacțiunea acestuia cu obiectul de artă, fie că este vorba despre instalații sau artă digitală și AI. De la celebra Infinity Room a lui Yayoi Kusama găzduită inițial de Tate Modern, care a devenit un fenomen și biletele s-au evaporat în câteva minute de la punerea lor în vânzare, până la experiențele imersive care aduc picturile lui van Gogh sau Gustav Klimt la viață, ori intervenția multisenzorială de land art din spațiul Arsenale de la Veneția din 2022, muzeele lumii, precum și spațiile independente nou apărute, s-au raliat la trendul internațional care pune experiența vizitatorului pe primul loc. Totodată, parteneriatele interdisciplinare au devenit un deziderat, muzeele căutând colaboratori alături de care să ofere o experiență cât mai interesantă vizitatorilor care provin din diferite domenii de activitate.

Expoziția din Arsenale de la Bienala de la Veneția 2022

Un astfel de exemplu din mediul cultural românesc este Art Safari, care a implementat până acum mai multe spații interactive realizate în colaborare cu diferite branduri, printre care și glo. Instalațiile luminoase rezultate din această colaborare au fost fotografiate până acum de peste 100.000 de vizitatori care au trecut pragul muzeului în ultimele două ediții, și au fost o atracție pentru publicul proaspăt inițiat în vizitarea expozițiilor de artă. Începând cu anul 2015, în Statele Unite au apărut chiar și muzee dedicate Instagramului, cum ar fi Museum of Pizza, la care oamenii stau la coadă ca să poată intra. În România, exemple asemănătoare ar putea fi Museum of Senses sau Kitsch Museum, ambele amplasate în locuri populare, accesibile unui public care nu este consumator uzual de produse culturale.

Imersive Van Gogh 

Discuțiile despre noile practici ale muzeelor din lume sunt în toi, fiind temelia unor studii sociologice, dar și muzeologice. Și astăzi, ca întotdeauna, tendințele generale ale societății au impact asupra instituțiilor și evenimentelor culturale, care au misiunea permanentă de a se adapta publicului, de a-l atrage și de a-l educa. Pe lângă toate acestea, ultimii ani și impactul mare al Instagramului au adăugat și oferit importanță unui nou concept: crearea de experiențe.

Dacă vrei să te întâlnești cu prietenii, să ai conversații mai plăcute și să cunoști cele mai fresh tendințe din arta contemporană urmărește articolele #WayFresherConversations realizate în colaborare cu glo.

 (18+) glo™️ este un produs cu potențial de risc redus destinat consumatorilor adulți de produse din tutun sau nicotină.

Post a Comment