TOP

Muzee spectaculoase care pot deveni destinații memorabile de vacanță

Lumea artei este plină de lucrări fabuloase, iar Impactul lor este cu atât mai puternic atunci când sunt găzduite de spații spectaculoase, greu accesibile. Muzeele sau galeriile de artă care sunt, la rândul lor, niște opere de artă. Fie prin design, arhitectură, fie prin amplasarea lor unică. Iată câteva exemple, mai puțin cunoscute publicului larg, pe care merită să le pui pe lista destinațiilor tale de vacanță. 

Molinere Underwater Sculpture Park (Grenada)

Jason deCaires Taylor este un sculptor și un ecologist faimos pentru lucrările sale de impact pentru privitori și setate permanent în adâncimea zonelor marine. Prima astfel de amplasare a fost făcută în 2006 pe coasta Grenadei, acolo unde se regăsesc 75 dintre sculpturile lui Jason răspândite pe o întindere de 8000 de metri pătrați, la o adâncime care poate ajunge până la 8000 de metri. Locul se numește Molinere Underwater Sculpture Park și poate fi accesat prin scufundare și snorkeling dar și cu bărci care au fundul de sticlă. Scopul principal al lucrărilor lui Jason este să încurajeze protecția mediului. Sculpturile sale sunt construite cu materiale ecologice, menite să se integreze cu ușurință în acest mediu. Cea mai reprezentativă piesă din muzeu se numește „Vicissitudes”. Aceasta reprezintă un grup de copii de diferite origini ținându-se de mână și formând un cerc, ca un simbol al unității și al rezistenței. Din 2006 până acum Jason a creat astfel de parcuri sau instalații artistice în diferițe alte țări.

South Georgia Museum (Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud)

The South Georgia Museum este localizat la aproape 1300 de kilometri est de Insulele Falkland și este accesibil doar de pe mare. Acesta este situat în vechea stație de vânătoare de balene Grytviken, din Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud. Majoritatea turiștilor care ajung la acest muzeu vin pe o navă de croazieră pentru că în această locație nu există niciun fel de condiții de cazare. Se întâmplă ca unii dintre oamenii care vor să viziteze muzeul să închirieze un yaht din Insulele Falkland. Muzeul primește anual vizita a aproximativ 120 de nave, asta aducând un număr de aproximativ 10000 de turiști. Muzeul este dedicat balenelor. După ce vânătoarea lor a fost încheiată în 1964, clădirea a rămas nefolosită pentru mai mult de 20 de ani, până la conversia ei în muzeu și deschiderea pentru public din 1992. 

The Chinati Foundation (Statele Unite)

Fundația Chinati este amplasată pe o întindere de 130 de hectare a unei foste baze militare, la aproximativ 3 ore de mers cu mașina de cel mai apropiat aeroport. Acesta a fost deschis in 1986 pentru a găzdui diferite lucrări create în spiritul operei artistului minimalist Donald Judd, fondatorul fundației. Unele dintre lucrări sunt expuse în aer liber, așa cum s-a întâmplat cu expoziția lui Judd „15 lucrări fără titlu în beton”. Alte lucrări sunt găzduite în clădiri reutilizate (hangare sau barăci) care sunt dedicate în mod permanent unui singur artist, precum s-a întâmplat cu John Chamberlain, Dan Flavin și Carl Andre. De asemenea fundația dispune și de spații temporare de expoziție care de obicei sunt rezervate unor lucrări de artă contemporană de mari dimensiuni.

Hauser & Wirth Menorca (Spania)

Cunoscuta galerie elvețiană Hauser & Wirth a devenit sinonimă cu construirea unor spații de expunere alfate în locuri inedite. În 2014 au deschis într-un sat foarte liniștit din zona rurală Somerset din Anglia un centru de artă multifuncțional care în 2019 a fi atras pete 110.000 de vizitatori. În anul 2021 au deschis un altul. Hauser & Wirth au închiriat o porțiune dintr-un spital naval din secolul al XVIII-lea situat pe Illa del Rei, o insula mică de lângă Menorca, în Spania. Insula are o întindere de mai puțin de 300 de metrii lungime și se află la 15 minute de mers cu barca de capitala Mahon din Menorca. Centrul de 16.000 de metri pătrați care îmbină arta cu educația și conservarea, perfect integrat în cadrul natural, oferă o experiență uimitoare. Principalul punct de atracție este un traseu de sculptură în aer liber cu lucrări ale unor artiști proeminenți din secolul al XX-lea.

Steilneset Memorial (Norvegia)

Artista franco-americană Louise Bourgeois, renumită pentru instalațiile și sculpturile la scală largă în formă de păianjeni, și arhitectul elvețian Peter Zumthor, care a câștigat premiul Pritzker în 2009, au proiectat memorialul Steilneset, situat în orașul cel mai estic al Norvegiei, Vardø. Această construcție are scopul de a comemora procesul și execuția a 91 de persoane acuzate de vrăjitorie în secolul al XVII-lea. Memorialul este format din două structuri. Prima este realizată de Zumthor și constă într-o clădire din lemn de aproximativ 122 de metri lungime și conține 91 de ferestre mici, reprezentându-i pe cei care au fost executați, cu un singur bec atârnând la fiecare fereastră și o placă alăturată care narează povestea fiecărei victime. Cealaltă structură realizată de Bourgeois este o cameră pătrată din sticlă fumurie care conține un scaun de metal scuipând flăcări. Aceste flăcări sunt reflectate în șapte oglinzi ovale așezate în jurul lui, scena reprezentând momentul judecății.

Naoshima (Japonia)

În Marea Interioară Seto din Japonia și la aproape două ore de cel mia apropiat oraș de pe continent, Okayama, se află aproape 3000 de insule, dintre care multe nelocuite. Cea mai cunoscută dintre ele este probabil Naoshima, supranumită și „insula de artă a Japoniei”. Motivul pentru care poartă acest nume este faptul că insula găzduiește mai multe muzee și instalații de artă permanente precum și una dintre cele mai fotografiate lucrări artistice din Japonia, un dovleac înalt de 1,8 metri și lat de 2,4 metri, creat de Yayoi Kusama, piesă care a fost dusă în larg de un taifun în 2021. Insula a fost creată de miliardarul japonez Soichiro Fukutake, care l-a însărcinat pe arhitectul Tadao Ando, câștigător al premiului Pritzker, să fie directorul său de creație. Principala atracție a insulei, Benesse House, a fost proiectată de Ando, aceasta este parțial muzeu și parțial hotel, amplasată într-un parc și care conține lucrări semnate de Andy Warhol, David Hockney și Jean-Michel Basquiat.

Messner Mountain Museum (Italia)

Reinhold Messner este primul alpinist care a urcat vreodată cele 14 vârfuri de peste 8000 de metrii. Acesta a început proiectul unui muzeu în anul 2006, în cea mai nordică provincie a italiei, Tirolul de Sud, provincie în care s-a și născut. Proiectul său s-a extins în prezent în șase locații diferite, toate dedicate culturii montane și amplasate în locații fascinante. Ultimul dintre aceste muzee este proiectat de Zaha Hadid și este denumit Messner Mountain Museum Corones, după numele italian al muntelui pe care se află. Muzeul are o amplasare specială, care oferă o experiență unică. Acesta este parțial îngropat în vârful muntelui și oferă priveliști uimitoare ale Alpilor, de la Dolomiții Lienz din est până la Ortler la vest, de la Marmolada la sud la Alpii Zillertal la nord. Structura muzeului este din beton și conține exponate dedicate alpinismului tradițional.

Instituto Cultural Inhotim (Brazilia)

Bernando Paz este un fost magnat minier care în 2004 a fondat acest institut care îi găzduiește colecția de artă. În prezent, acesta a devenit unul dintre cele mai mari centre de artă în aer liber din America Latină. Complexul este situat în Brumadinho, pe 140 de hectare de pădure atlantică și savană tropicală, la aproximativ 60 de kilometri de Belo Horizonte. Institutul găzduiește aproximativ 700 de lucrări a peste 60 de artiști din aproape 40 de țări diferite. Printre atracțiile principale se numără o instalație a artistului american Matthew Barney intitulată „De Lama Lâmina” care conține un copac alb gigantic smuls de un vehicul agricol. Instalația se află într-un dom geodezic dintr-o pădure de eucalipt. Alți artiști reprezentativi pentru institut ar fi Hélio Oiticica, Yayoi Kusama, Anish Kapoor și Steve McQueen. De asemenea, muzeul înglobează și o grădină botanică cu mii de specii botanice rare de pe toate continentele.

James Turrel Museum (Argentina)

James Turrel este un artist american cunoscut pentru instalațiile sale luminoase. Muzeu care îi este dedicat este situat la o altitudine de aproximativ 2700 de metri în orașul Colomé, în îndepărtata regiune argentiniană Salta. Situl include nouă instalații răspândite pe un spațiu de aproximativ 1600 de metri. Principala atracție a acestui muzeu este „Unseen Blue”, o cameră cu o deschidere în tavan din seria deja celebră de lucrări a lui Turrel intitulată „Skyspace”. Aceasta este cea mai mare din lume și oferă un spectacol de lumini uimitor care începe în fiecare zi la apus și durează aproximativ o oră. 

Eromanga Natural History Museum (Australia)

În cel mai îndepărtat oraș de ocean din Australia, Outback, Eromanga, este amplasat Muzeul de Istorie Naturală. El se află la 660 de mile de Brisbane, dar are și o pistă de aterizare pentru zboruri private. Muzeul găzduiește cea mai impresionantă colecție de fosile de dinozaur din Australia. Principala atracție este scheletul celui mai mare dinozaur din țară, un titanozaur pe nume Cooper, despre care se crede că are aproximativ 95 de milioane de ani. În anul 2021 titanozaurul a fost catalogat specie de sine stătătoare și a primit numele științific Australotitan cooperensis. Muzeul expune câteva dintre cele mai mari megafaune din lume, despre care se crede că ar avea de la 50.000 de ani până la 100 de milioane de ani vechime. 

Post a Comment