TOP

Freedom, expoziție a deținuților curatoriată de Ai Weiwei la Londra

Toamna aceasta, organizația caritabilă Koestler Arts va deschide o expoziție la Southbank Centre, Londra, cu lucrări realizate de persoane aflate în detenție. Curator va fi Ai Weiwei, probabil cel mai influent artist chinez contemporan.

Koestler Arts promovează și comercializează realizările artistice ale deținuților din tot Regatul Unit. Anul acesta, expoziția va marca cea de-a șaizecea ediție a decernării premiilor Koestler, o inițiativă ce susține producția artistică a persoanelor aflate în detenție. În competiție au fost înscrise lucrări de artă, design, literatură și muzică realizate de persoane aflate în închisori, instituții psihiatrice, centre de detenție pentru imigranți sau școli de corecție din Regatul Unit. ,,Conceptul expozițional este inspirat de vizita lui [Ai] la centrul Koestler Arts, unde există în prezent peste 6500 de lucrări”, au anunțat organizatorii.

Inclusiv artistul Ai Weiwei a fost deținut timp de 81 de zile în 2011 pe motivul săvârșirii evaziunii fiscale, după ce a criticat regimul politic chinez. Acesta a vorbit ulterior în interviuri despre perioada petrecută în închisoare, menționând că era supus frecvent la interogatorii și se afla sub supraveghere constantă. ,,Expoziția se concentrează pe rolul pe care îl au gândirea și creația în cadrul unei vieți aflate sub constrângeri”, a declarat Weiwei. ,,Opere importante din istorie, de artă sau literatură, au fost create când artistul era limitat, asuprit sau provocat, mai degrabă decât în completă libertate.”

Expoziția Freedom se va deschide în luna octombrie a acestui an la Southbank Centre, în Londra.

Post a Comment