TOP

Dana & Stephane Maitec cu expoziția Reflections #2 la ARCUB

„Artiști cu un background în scenografie teatrală și cinematografică, cu o carieră internațională în fotografia de artă și fashion și cu expoziții la Paris, Bruxelles, Amsterdam, Geneva sau Los Angeles, 𝗗𝗮𝗻𝗮 & 𝗦𝘁𝗲́𝗽𝗵𝗮𝗻𝗲 𝗠𝗮𝗶𝘁𝗲𝗰 prezintă, în luna mai la ARCUB, un nou mod de a face fotografie în expoziţia 𝗥𝗲𝗳𝗹𝗲𝗰𝘁𝗶𝗼𝗻𝘀 #𝟮. Expoziţia este 𝗰𝘂𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶𝗮𝘁𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗜𝗿𝗶𝗻𝗮 𝗨𝗻𝗴𝘂𝗿𝗲𝗮𝗻𝘂 şi poate fi vizitată în perioada 𝟭𝟮-𝟯𝟬 𝗺𝗮𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟯, la 𝗔𝗥𝗖𝗨𝗕 – 𝗛𝗮𝗻𝘂𝗹 𝗚𝗮𝗯𝗿𝗼𝘃𝗲𝗻𝗶, 𝗦𝗮𝗹𝗮 𝗔𝗿𝗰𝗲𝗹𝗼𝗿.
Din 2017, cei doi artiști au demarat un proiect de investigare a imaginii într-o zonă nouă, diferită față de fotografia de portret care i-a consacrat. Seria „Reflections” – din care o selecție de lucrări a fost prezentată pentru prima dată în România în expoziția „Maitec. Lemn Aur Lumină”, la Muzeul Național de Artă al României, în 2019 / 2020 – marchează o trecere de la figurativ către fotografia nonfigurativă, având ca punct de pornire construcția imaginii prin reflexie în oglindă și explorarea perspectivelor, a cromaticii, volumetriilor și formelor în relief rezultate din această modalitate de lucru.
Într-o lume în care tehnologia își revendică un rol din ce în ce mai puternic în procesul de creare a imaginii, Dana & Stéphane Maitec propun o experiență genuină a lucrului cu fotografia, pornind de la un joc de pliaje și reflexii ale unor obiecte sculpturale construite chiar de ei în propriul atelier. O nouă viziune fluidă asupra fotografiei, o nouă estetică a imaginii.
„În locul personajelor și al scenografiei atent construite în proiectele anterioare – afirmă Dana & Stéphane – în seria «Reflections», am lăsat camera liberă să înregistreze potențialul creator al oglinzii. Nu am renunțat întru totul la pasiunea pentru dispunerea scenografică, am construit obiecte sculpturale dintr-o varietate de materiale ce reflectă lumina, explorând texturi, culori, descompunerea și recompunerea lor prin reflexie în universul oglinzii, însă, contrar seriilor de fotografii anterioare, aici figura umană lipsește cu desăvârșire. Asistăm la un spectacol diferit, în care aparatul surprinde momentul privilegiat când lumina, reflexia și obiectele interferează într-un dans neașteptat ce creează povestea acestor frânturi de irealitate efemeră. Poate părea neverosimil, dar, în seria aceasta, fotografia surprinde și eternizează forme și culori care nu au, de fapt, o realitate materială: ele se nasc și există exclusiv în oglindă. Pe de altă parte, de când am început să plăsmuim imagini din reflexii, am simțit mereu tentația irezistibilă de a face un pas mai departe pe teritoriul oglinzii, de a pătrunde în adâncurile ei, de a-i explora abisurile”.
În selecția de lucrări prezentate în expoziție, locul figurii umane și al realității e luat de compoziție, textură, cromatică și volumetrie. Punctele de legătură cu creația anterioară a celor doi artiști sunt lucrul cu lumina, un aspect esențial și minuțios orchestrat în lucrările figurative și, ca o surpriză, revenirea negrului în compoziția imaginii. „Ador negrul! Îmi dă voie să scot în evidență privirea, carnea, substanța. Totul capătă un volum aparte atunci când răsare din negru”, afirma Dana Maitec, cu ani în urmă, într-un interviu în revista Photo Magazine.
Fotografiile expuse aduc în prim-plan volumetrii care par nerăbdătoare să țâșnească din rama mult prea strâmtă a bidimensionalității. Fotografia abstractă, nonfigurativul, optical art și alte căutări artistice contemporane au demonstrat, de altfel, abilitatea fotografiei – pentru a împrumuta o exprimare din prezentarea expoziției „Beyond the World We Know. Abstraction in Photography”, Norton Simon Museum, din 2019 – de a „slăbi strânsoarea realismului și de a sugera ceva dincolo de ea însăși”. Este ceea ce propun Dana & Stéphane Maitec în „Reflections #2”, unde, pe lângă selecția de fotografii propriu-zise, expoziția construiește și un spațiu de interferență în care imaginea rezultată din reflexie capătă o volumetrie reală.
În scenografia acestei expoziții, spectatorul are surpriza unui obiect – un stâlp de lumină – care „migrează” din fotografie în spațiu sub forma unei coloane hexagonale, despre care, la început, s-ar putea să nu fii sigur dacă este doar rezultatul unei iluzii de perspectivă sau are efectiv o concretețe materială.
Prin crearea acestei fante între bi- și tridimensional, Dana & Stéphane Maitec conduc subtil spectatorii într-un spațiu unde profunzimea imaginii aproape că încetează să mai fie imaginară și începe să devină una efectiv realizată.”
Curator: Irina Ungureanu

Post a Comment