Despre Bienala Mediteraneană de Artă Contemporană din Haifa
„Este tentant să observi timpul folosind unități de măsură de secunde, minute, ore, înainte și după 7 octombrie 2023 data masacrului israelienilor din așezările de lângă granita cu Gaza efectuat de teroriștii Hamas. Momentele se leagă de locuri, atașează amintiri ca niște stegulețe pe o hartă, pe care nimeni nu îndrăznește să le uite în fața violenței, suferinței și durerii profunde. Cum va fi posibil să ne ridicăm din abisul întunericului? Ce fel de oameni vom fi? Ce fel de societate vom crea? Ce va rezerva viitorul? Pe ce valori ne vom crește copiii? Și de unde îți iei puterea să te ridici din nou și să-ți construiești o casă într-o astfel de lume?
„Este cineva acasă?” este o întrebare care contestă ipoteza că „acasă” este un loc stabil de apartenență, o reprezentare a adăpostului, a refugiului și a securității, a păcii și identității, un loc care îi protejează pe ocupanți. Granițele care delimitează acest spațiu cotidian au fost abandonate și sunt acum mai neclare ca niciodată. Pacea familiară este încălcată de elemente de haos și nesiguranță, prin perturbarea normalității. Conceptia de „Acasă” a devenit mai traumatizantă decât un loc care protejează.
Expoziția „Este cineva acasă?”, prezentată în cadrul celei de-a cincea Bienala Mediteraneana, răspunde la realitatea de astăzi și examinează probleme legate de casă, pierdere, durere, dor și speranță, în căutarea sensului într-o lume violentă și crudă. Lucrările invită privitorul să se gândească la experiențele detașării emoționale, la neputință și suferință și să reamintească importanța ajutorului reciproc, empatiei și înțelegerii umane în haosul vieții.
Operele de artă expuse in expozitia Bienalei sunt o expresie a spiritului uman și a puterii artei de a evoca speranță chiar și în momentele dificile, în umbra războiului; au rolul să întărească sufleteste și să vindece, să fie un sprijin și un balsam pentru spirit și suflet, pentru a oferi umanitate, speranță, solidaritate și forta sociala intrun spatiu deschis, pentru împărtășirea durerii, a conversației sincere in dorinta de a aspira la un viitor mai bun si pașnic.
Bienala Mediteraniana de Arta Contemporana a fost fondată în 2010 de Belu Simion Fainaru si Avital Bar Shay ca un model de cooperare multiculturală și dialog între diverse puncte de vedere asupra comunităților și diferitelor grupuri din Orientul Mijlociu și țările Mediteraniene. Viziunea Bienalei este de a promova pacea prin activitate artistică pentru a construi încrederea reciprocă în regiune, prin promovarea cooperării, bazată pe egalitate și reciprocitate;Bienala Mediteraniana incearca să aducă o nouă abordare in regiune prin activitate artistică cu speranța de a crea o bază pentru dialogul uman și conviețuirea – – între comunitățile aflate încă în conflict urmărind să promoveze educația pentru pace, toleranța și non-violența. Bienala Mediteraneana își propune să reducă lacunele în percepția celuilalt și să încurajeze diversitatea culturală pentru a crea un mediu în care indivizii și grupurile împărtășesc valori comune , există si traiesc în pace. Îndreptând atenția asupra operei artistice și a sentimentelor umane universale, bazate pe o viziune pentru un viitor comun și demnitate umană, sperăm să ocolim politica și disputele regionale, în căutarea creării unui viitor mai bun pentru conviețuirea impreuna. Bienala Mediteraniana oferă o viziune alternativă, care pune accent pe procesele locale create în regiune și le amplifică influența culturală prin artă care este orientată spre comunitate, face punți între culturi, iese din spatiul restrans al muzeului, se integrează în oraș și îl transformă. intr-un muzeu imbinat cu creatii de arta. Bienala Mediteraniana va servi ca o platforma culturala pentru abordarea diferitelor probleme,si a intrebarilor: cum să returnăm arta în societate? Care este relevanța artei în societate astăzi? Cum se manifestă rolul artei ca punte între culturi? Expoziția „Este cineva acasă?”, prezentată în orașul Haifa, este a doua parte a celei de-a cincea Bienale Mediteraneene (2023-24). Prima parte a Bienalei Mediteranine a avut loc anul acesta pentru prima dată în afara Israelului, la Istanbul, realizând astfel viziunea Bienalei Mediteraniene pentru un discurs intercultural în bazinul Mediteranean.”