TOP

„EVERYDAY DRAWINGS”, expoziția lui Botond Részegh de la Muzeul Banatului Montan

„Expoziția aduce privitorul  în lumea de zi cu zi a creației artistice în spațiul claustral, individual al atelierului. Această inserție extrem de personală în laboratorul artistic are capacitatea de a construi  o relație pe cât de stranie, pe atât de normală a artistului cu publicul. EVERYDAY DRAWINGS  reprezintă de fapt o serie de  lucrări de grafică și pictură care redau o stare de încordare, anxietate, de disconfort receptată în raport ceilalți sau cu sine. Fără a înfățișa în mod direct o agresiune, lucrările induc privitorului o stare de tensiune, prin dinamică, cromatică, prin structura  compozițională,prin contraste cromatice sau fizionomice; fiecare imagine redă un tip de încordare prin descrierea unor posturi anatomice nefirești, declamator contorsionate.

Artistul redă o întreagă suită de personaje, neidentificabile,  anonime care au capacitatea de a reprezenta diverse tipologii umane care somatizează teama, disconfortul, însingurarea sau în mod paradoxal, chiar exuberanța. Selecția lucrărilor prezintă un proces cumulativ care exemplifică un  discurs artistic unitar care se compune din serii de lucrări organizare în jurul unei teme  de  cercetarea  vizuală. Astfel, privitorul este deja  familiarizat cu siluetele antropomorfice, expresionist – minimaliste ale lui ReszeghBotond. Acestea imprimă traseului expozițional o dinamică  specifică, narând de fapto experiență autobiografică.” Curator Ana Negoiță

Botond Részegh, născut în 1977 la Miercurea-Ciuc, este unul dintre cei mai activi artiști din România din generația sa, se manifestă în diverse medii artistice: pictură, grafică, fotografie și s-a impus  drept un nume de referință în zona muzeală și a galeriilor de artă din România sau internaționale. A dezvoltat o serie de proiecte artistice care interoghează prin mijloace specifice probleme sociale, științifice, psihologice, opera sa având în mod definitoriu o componentă a  cercetării interdisciplinare. Expoziția este realizată cu sprijinul Muzeului Banatului Montan, Primăria Reșița, Consiliul Județean Caras- Severin și Primăria Miercurea Ciuc.

 

Post a Comment