TOP

„Everything I touch”, expoziția Ulianei Gujuman de la Meta Spațiu

„Expoziția personală a Ulianei Gujuman, „Everything I touch” (Tot ceea ce ating), este o incursiune într-un peisaj emoțional, în care seninătatea și tensiunea se juxtapun, în timp ce canalizează forțe enigmatice ascunse în permutările nelimitate ale unei grădini uitate. Artista navighează cu măiestrie prin echilibrul dintre natură și cultură, printr-o interacțiune neașteptată de obiecte, transfer și deplasare.

În cadrul acestei hipnotizante colecții de picturi (ulei pe pânză), privitorii sunt transportați pe un tărâm de o alură onirică și mistică, dincolo de limitele grădinii, guvernat doar de vise și emoții. Evocând amintiri și senzații primordiale, expoziția rezonează cu istoria noastră comună, în care relația cu natura a fost marcată de percepții fragmentate, împletindu-se cu imaginația și realitatea noastră.

Flora și personajele care populează picturile apar ca reprezentări simbolice ale sentimentelor umane, remodelând amintiri și senzații estompate, punând delicat întrebări despre esența pasiunii, îmbrățișările afectuoase și acea primă întâlnire de neuitat. Prin traduceri vizuale complicate, artista descrie cu măiestrie textura vieții, în care seducția își găsește diverse forme de exprimare. Conceptul de „natură-cultură”, o noțiune interdisciplinară, sfidează dihotomia convențională dintre natură și cultură, obligându-ne să punem la îndoială interconexiunea lor intrinsecă, modelată prin practici străvechi, documentație obiectivă, expresii semiotice și schimbul de experiențe interioare.

În centrul acestei expoziții se află amintirea vie și captivantă a artistei – o întoarcere într-un loc cândva familiar, transformat într-un loc magic populat de plante colosale. Casa se dizolvă în mijlocul vegetației abundente, în timp ce frunzele enorme creează un nou sanctuar. Imensitatea acestor plante nu întruchipează o invazie sau o revendicare, ci mai degrabă o alegorie elegantă a transformării și creșterii.

Intrigantă, captivantă și provocatoare, expoziția invită vizitatorii să exploreze profunzimea contemplațiilor artistei și să se angajeze în propriul dialog intim cu natura și cu experiența umană.”

Mirela Stoeac-Vlăduți, curatoare
Marina Paladi, asistentă curator

 

Post a Comment