• No products in the cart.
TOP

Expoziția „Aici.Acum” de la Rezidența BRD

„Ce se întâmplă cu artiștii ucraineni și arta lor în timpul războiului? E întrebarea care stă la baza proiectului 𝐀𝐈𝐂𝐈.𝐀𝐂𝐔𝐌. 𝐓𝐡𝐞 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐬𝐭𝐬 𝐀𝐫𝐞 𝐏𝐫𝐞𝐬𝐞𝐧𝐭, inițiat de Rezidența BRD Scena9 în luna aprilie. Șase artiști ucraineni – 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧 𝐁𝐨𝐧𝐝𝐚𝐫𝐜𝐡𝐮𝐜𝐤, 𝐃𝐚𝐫’𝐲𝐚 𝐀𝐯𝐞𝐫𝐜𝐡𝐞𝐧𝐤𝐨 (𝐜𝐢𝐧𝐞𝐦𝐚), 𝐕𝐢𝐭𝐚𝐥𝐲 𝐘𝐚𝐧𝐤𝐨𝐯𝐲, 𝐁𝐨𝐫𝐲𝐬 𝐊𝐚𝐬𝐡𝐚𝐩𝐨𝐯 (𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐯𝐢𝐳𝐮𝐚𝐥𝐞), 𝐓𝐚𝐧𝐲𝐚 𝐒𝐡𝐞𝐥𝐞𝐩𝐤𝐨, 𝐎𝐥𝐞𝐤𝐬𝐢𝐢 𝐀𝐟𝐚𝐧𝐚𝐬𝐢𝐞𝐯 (𝐦𝐮𝐳𝐢𝐜𝐚̆) – iau parte la o expoziție-manifest, un dialog despre puterea artei și a prezenței, într-un context istoric dramatic. Curatorii proiectului sunt 𝐌𝐢𝐜𝐡𝐞𝐥𝐞 𝐁𝐫𝐞𝐬𝐬𝐚𝐧 (𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐯𝐢𝐳𝐮𝐚𝐥𝐞), 𝐌𝐢𝐜𝐥𝐞𝐮𝐬̦𝐚𝐧𝐮 𝐌. (𝐦𝐮𝐳𝐢𝐜𝐚̆) 𝐬̦𝐢 𝐂𝐚̆𝐥𝐢𝐧 𝐁𝐨𝐭𝐨 (𝐜𝐢𝐧𝐞𝐦𝐚).
„Nu avem cum să rămânem indiferenți la războiul din Ucraina, iar ca spațiu cultural ne putem afirma și întări poziția doar prin artă. Împreună cu cei trei curatori invitați am decis să transformăm momentul AICI.ACUM într-un manifest realizat cu participarea a șase artiști ucraineni. Contextul momentului AICI.ACUM anulează importanța expunerii, a expoziției construite pe criterii estetice, și impune necesitatea dialogului, comunicarea și transmiterea unui mesaj comun al comunității artistice”, spune Suzana Dan, manager al Rezidenței BRD Scena9.
O parte dintre artiștii invitați se află încă în Ucraina: regizoarea Tanya Shelepko și muzicianul Oleksii Afanasiev fac parte dintr-o echipă de teatru contemporan care în această perioadă își continuă activitatea și repetițiile într-un subsol din Kiev.
Vitaly Yankovy este designer și lucrează cu video, animație și 3D. Borys Kashapov se exprimă prin video, performance și a dezvoltat propriul stil de pictură. Cei doi artiști se află la București, unde sunt și Roman Bondarchuck, regizor de film documentar din Kiev, și Dar’ya Averchenko, scenaristă.
„În 2010, Marina Abramović a creat faimosul performance „The Artist is Present”, în care a invitat membri ai publicul, pe rând, să stea la masă cu ea și să se privească în ochi. Momentul a devenit iconic. Performance-ul Marinei Abramović a fost despre timp, percepție, prezență și implicare profundă. Toate sunt aspecte pe care intenționăm să le propunem, la un alt nivel, în cadrul expoziției AICI.ACUM. Azi ne aflăm într-un moment critic, asistăm la un război în desfășurare încadrat de perspectiva exacerbării sale globale. Rezidenții ucraineni își părăsesc casele într-un exod forțat, unul care resetează continuitatea vieții și drepturile omului. Printre multe alte inițiative deja în desfășurare, ne-am gândit să organizăm un act la care vor participa artiști ucraineni, un act construit ca un comentariu artistic discret, dar puternic. Artiștii nu vor fi rugați să creeze lucrări pentru acest proiect, dar vor fi prezenți – fizic sau nu – în spațiul expoziției”, spune și Michele Bressan, unul dintre curatorii evenimentului.” SURSA: REZIDENȚA BRD

Post a Comment

X