TOP

Expoziția lui Cătălin Burcea de la Diptych Art Space

„Manifestarea prezentului este strict legată de trecut și viitor. Trecutul influențează prezentul, care corupe necontenit viitorul. Prezența este veșnic guvernată de absență. Acțiune și reacțiune. Pentru a evita limitarea actului de comprehensiune, este necesară migrarea sensurilor unui domeniu într-altul. Event Horizon, limită a câmpului gravitațional, care nu (mai) permite informației să se degaje liberă. Sau limita dincolo de care un observator exterior nu mai poate afla nimic. Limita de siguranță. Absorbire în malaxorul singularității. „Gaura Neagră” ca punct inițial și final. Un timp îndepărtat, pe care nu ți-l mai amintești și pe care nu îl vei mai retrai niciodată. Prezentul se înființează ca punte a trecutului spre viitor. Viitorul devine un întreg guvernat de perspectiva unui „mâine” nesigur.
Prezentul este deja trecut, întâmplările sunt irepetabile. Improbabilitatea stocării „exacte” a prezentului. Curiozitate asupra unei memorii universale absolute. Imposibilitatea repetării trecutului. Dorința de a-l revizita.
Metafora include împrumutul semnificațiilor. Nimic nu se pierde, totul se transformă. Informația este absorbită și stocată conform unui algoritm imposibil de decriptat. Trecutul devine, la un moment dat, unitar. Totul duce la singularitate. Până atunci, se caută mecanisme mnemonice pentru a-l naviga.
Cătălin Burcea creează o situație distopică in relație cu orizontul evenimentelor Diptych. Totul duce la singularitate. Trecutul devine o perspectivă îndepărtată, guvernată de schematism, imposibil de recreat ad-litteram.” (Lina Țărmure, curator)

Post a Comment