TOP

Expoziția lui Dani Brici de la Muzeul Banatului Montan

„În perioada 14.04 – 15.05.2022 a avut loc la Muzeul Banatului Montan din Reșița expoziția personală „LESSON for the other side” a artistului Dani Brici (n. 1987, Reșița). Absolvent al Facultății de Artă și Design din Timișoara la specializarea Pictură, acesta se definește de la început ca un rafinat explorator al hiperrealismului. Pictorul s-a evidențiat prin elaborarea de semnificative compoziții figurative cu personaje.
„Capacitatea lui de a pătrunde în adâncul psihologiei umane prin tehnica portretului este definitorie. Alternarea dintre detaliile anatomice de mare finețe, diferite stadii ale desenului preparatoriu și albul pânzei creează privitorului impresia de co-participare la crearea unui chip colectiv, al surprinderii unei alterități fragile, definite de artist în lucrările care l-au consacrat. În perioada recentă, Dani Brici își îndreaptă atenția asupra unui fenomen chimic cu multiple semnificații simbolice: fumul. Structurat ca un nou personaj al stilisticii sale, surprins în desene de mari dimensiuni, acest fum gros, abundent, puternic, a cărui sursă este anonimă, creează deopotrivă subiect și spațiu de discuție într-un decor în care industria este valoare definitorie a dialogului dintre om și natură. Atenția deosebită acordată de artist studiului și comunităților care manifestă un interes pentru un subiect comun relevă un dialog anacronic cu lucrarea „Lecția de anatomie a doctorului Tulp” (Rembrandt van Rijn, 1632). Raportarea directă a artistului român la „epoca de aur olandeză”, perioadă în care cultura, comerțul, influența și comerțul Țărilor de Jos au atins apogeul se realizează prin alegerea și perfecționarea unei plastici figurative în care clarobscurul joacă un rol principal. Asocierea dintre norii de fum desenați de acesta și spațiul reșițean creează și recreează mitologie urbană.” subliniază Andreea Foanene, artistă și teoreticiană de artă, curatoarea expoziției „LESSON for the other side”.
Evenimentul este susținut de Primăria Reșița, prin programul „Reșița 150 de ani și de Muzeul Banatului Montan din Reșița.” SURSA: Comunicat de presă

 

Post a Comment