TOP

Expoziția lui Ignacio Uriarte de la Gaep

„O expoziție de desene și instalații noi de Ignacio Uriarte, Sequential Operations este al doilea solo show al artistului la Gaep.
Ignacio Uriarte își impune reguli ca să se bucure de libertate. În urmă cu aproape 20 de ani, când a demisionat din ultimul job administrativ pentru a face doar artă, a stabilit că va utiliza instrumente de birou și metode similare cu cele din corporație, lucrând după o rutină și având rutina ca temă de interes. De atunci, a continuat să-și seteze parametri și limite, dintr-o convingere că arta are nevoie de structură, iar această structură nu reprezintă o constrângere, ci un cadru propice pentru a explora varii fațete.
În Sequential Operations, artistul lasă deoparte culorile și se limitează la negru pe alb. Consecința acestei decizii este concentrarea atenției pe spațialitate. Desenele lui monocrome demonstrează diferite moduri de a construi spațiul și pun în evidență caracterul sculptural al formelor create prin tehnici diverse. Uriarte scribbles. Trasează linii drepte în așa fel încât să obțină efecte picturale sau tridimensionale complexe. Ștampilează folosind ștampile custom-made cu motive geometrice. Și bate la mașina de scris desene din litere ce devin studii despre potențialul expresiv al geometriei.
Prin instalații sculpturale pentru care folosește sistematic aceleași acțiuni (repetare, diviziune, suprapunere, înșiruire) și materiale extrase din dulapul de papetărie (agrafe de hârtie, rigle etc.), el continuă să investigheze crearea și disoluția spațiului. Discuția deschisă de operațiunile sale secvențiale reverberează însă dincolo de birou: ce acumulăm, ce unim sau separăm, ce repetăm.” SURSA: Gaep

Post a Comment