TOP

Expoziția „Nu ne vom întoarce la normalitate, pentru că normalitatea era problema” de la Strata Gallery

„Nu ne vom întoarce la normalitate, pentru că normalitatea era problema” reprezintă o critică amplă a status quo-ului existent înaintea marilor crize și evidențiază defectele fundamentale ale structurilor sociale de dinainte de pandemie. Expoziția pune sub semnul întrebării ideea de a reveni la vechile paradigme, subliniind faptul că sistemele și condițiile pe care le consideram „normale” erau, de fapt, profund problematice sau dăunătoare.

Conceptul propune o regândire radicală a ceea ce acceptăm drept normalitate și ne îndeamnă să imaginăm un viitor mai echitabil, sustenabil și empatic. Ce aspect al „normalității” crezi că are nevoie de o schimbare urgentă? Normalitatea este o construcție socială care reflectă tiparele dominante de comportament, valori și așteptări dintr-o societate. Deși poate oferi stabilitate și familiaritate, normalitatea poate fi și restrictivă, menținând un status quo care favorizează unii și marginalizează pe alții.

Această perspectivă analizează inegalitățile sistemice accentuate de crizele globale, cum ar fi pandemia de COVID-19, urgențele climatice și tensiunile socio-politice în creștere.

Expoziția, curatoriată de AI JARVIS—un sistem de inteligență artificială dezvoltat de DerAffe Vienna—și de Eugen Rădescu, curator și profesor la Universitatea din București, aduce în prim-plan acest discurs critic.

Sub coordonarea lui Eugen Rădescu, acest program de artă curatoriat de AI contestă metodele tradiționale de producție culturală, aliniindu-se strategic cu tematica expoziției: o analiză critică a structurilor normative consacrate.

„Nu ne vom întoarce la normalitate, pentru că normalitatea era problema” este prima expoziție curatoriată împreună de un om și o inteligență artificială într-o galerie privată din România.

 

Post a Comment