Expoziția „Pig – a slaughter story” de la Căminul Artei
„V-ati gandit ce important subiect este porcul la romani? In copilarie ati asistat la traditionala taiere a porcului? De cate ori v-ati imaginat un porc zburand? Ati intalnit oameni care mancau ca porcii, sau ati auzit ca nu e pasare ca porcul? Poate, copil fiind, ati incalecat un porc, inaintea taierii ritualice, ca sa aveti noroc in viata. In mod sigur ati citit Povestea Porcului si va aduceti aminte ca Ceuasescu spunea sa nu aruncam copilul impreuna cu laturile in cocina porcului.
Da, porcul e aici, printre noi, dintotdeauna. Cand cineva ne face albie de porci sau cand incercam sa ingrasam porcul in ajun, desi poate ar fi trebuit sa nu dam rasol (stiu, rasolul e de vita, dar dadea bine in context). Asa sunt unii, dar mai bine sa nu ne amestecam în tărâțe, ca ne mănâncă porcii. Mai bine tacem chitic, vorba ceea, ca porcul în păpușoi, e mai intelept.
Ei bine, avand toate acestea in vedere, un grup eclectic de artisti, alesi pe spanceana de Eugen Raportoru, au decis ca in zi de Ignat sa purceada la treaba. Asadar, ii veti putea gasi la lucru in fata panzelor generoase, zi de zi, adaugand file noi la istoria insingerata a porcului romanesc. Veti intalni si un porc in carne si oase, dar care nu va fi taiat, ci dimpotriva, va fi ridicat la rangul de model pentru artisti, mai ales pentru ca, din cauza pestei porcine africane, s-ar putea sa mai vedem porci doar in picturile lor.
Va asteptam la Galeria Caminul Artei, incepand de pe 20 decembrie pana pe 10 ianuarie, chiar daca va fi frig, (am auzit ca umbla porcul cu paiul in gura) cu pictori la lucru, un pahar de vin si poate si o jumara…” Dan St. Andrei
Artiști: Eugen Raportoru, Bojin, 1Q Sapro, Bogdan Andronic, Dogmar Oprea, Anca Ciofârlă, Sofia Ovejan, Florin Stoiciu, Anastasia Stoiciu, Laurențiu Midvichi, Carmen Olteanu, Dalina Bădescu, Valeriu Lazăr, Nona Șerbănescu, Natalia Lazăr, Eusebiu Josan, Georgiana Manea Josan, Andrei Vlădeanu