TOP

„Fragmente de memorie” – expoziția de la Palatul Regal prilejuită de centenarul Regelui Mihai I

Pe 25 octombrie 2021, am sărbătorit aniversarea de 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I, ultimul monarh al României. Figura lui Mihai I este emblematică pentru istoria României, dar și a Europei, iar cu ocazia acestei zile au avut loc mai multe manifestări de celebrare, la București și la Sinaia.
Muzeul Național de Artă al României, instituție care este găzduită de Palatul Regal, în forma pe care a luat-o el după distrugerile pe care le-a suferit în urma bombardamentelor din Al Doilea Război Mondial, a deschis ieri ușile vizitării unei părți din camerele oficiale ale Palatului. Este vorba despre Sufrageria regală, unde s-au ținut protocoale de cea mai înaltă importanță chiar până în anul 1990, Scara Voievozilor, din marmură albă și Sala Tronului.
A fost un eveniment de neratat și pentru pasionații de artă, pentru că pe pereții acestor spații istorice se regăsesc panouri pictate de unii dintre cei mai importanți pictori interbelici: Nicolae Tonitza a realizat două panouri pentru holul de primire, care reprezintă atmosfera pestriță a Dobrogei, iar Sufrageria regală este decorată cu lucrări pictate de Iosif Iser și Rudolf Schweitzer-Cumpăna. Spectaculoasă este mai ales pictura de pe tavanul de deasupra Scării Voievozilor, pictată de Arthur Verona, reprezentând Marea Unire de la 1918, în forma unei alegorii cu tradiție în arta românească: în forma unei țărăncuțe cu salbă. Tavanul pictat stă deasupra portretelor în basorelief a celor mai importanți domnitori români din Evul Mediu, fiecare într-un medalion, toate fiind opera sculptorului Cornel Medrea. Accesul publicului în aceste spații este, de regulă, restricționat, astfel că operele pe care le-am menționat pot fi văzute foarte rar.
S-au ptut vedea la Palat și portretele regilor României: Carol I, Elisabeta a României, Ferdinand și Maria Întregitorii, Carol al II-lea, Regina Mamă Elena și, bineînțeles, Mihai I. Cele mai interesante picturi ale micii expoziții sunt, cu siguranță, cele două portrete realizate de Eustațiu Stoenescu, unul Reginei Elena, altul lui Mihai I, la începutul celei de-a doua domnii, în 1940. Stoenescu este recunoscut în arta românească drept unul dintre cei mai abili portretiști, iar acest lucru s-a putut vedea și în portretele regale pe care le-a realizat și la care publicul a avut acees ieri, de ziua Regelui Mihai.

 

Post a Comment