
Curatoarea Ilaria Bernardi, despre expoziția „Ileana Sonnabend & Arte Povera” de la MNAR
Între cele mai interesante programe culturale propuse publicului bucureștean vara aceasta este expoziția deschisă recent la Muzeul Național de Artă al României, Ileana Sonnabend & Arte Povera. Aducând în București nume impoartante ale artei contemporane de secol XX și cu un bogat suport documentar, demersul cultural este curatoriat de Ilaria Bernardi, istoric de artă contemporană, specializată în arta italiană din perioada postbelică.
Ilaria Bernardi a elaborat, pentru Propagarta, cele mai interesante aspecte ale expoziției.
Expoziția este concepută pentru a aduce un omagiu cunoscutei galeriste de origine română, Ileana Sonnabend, care a devenit, în a doua jumătate a secolului XX, una dintre cele mai importante personalități din lumea artei contemporane din New York. Desfășurată într-o amplă prezentare textuală, susținută de un fond documentar bogat, expoziția face cunoscută publicului din România activitatea galeristei de renume, strâns legată de cele mai influente mișcări artistice ale epocii: expresionismul abstract și Pop Art, născute în Statele Unite, și Arte Povera, produs al climatului artistic italian postbelic. “Transmiterea mesajului principal al proiectului către publicul român a fost simplă: expoziția își propune să evidențieze spiritul cosmopolit al unei femei de origine română care a decis să părăsească Bucureștiul în anii ’30 pentru a se deschide către lume, devenind una dintre cele mai importante figuri ale artei contemporane internaționale începând cu anii ’60. Lucrările expuse au fost selectate pe baza a două criterii: au fost prezentate cu ocazia expozițiilor personale ale artiștilor Arte povera la Galeria Sonnabend și sunt deținute în prezent de colecții italiene (colecții private, muzee, fundații, colecții de artiști), pentru a sublinia legătura încă puternică dintre istoria Ileanei Sonnabend și Italia.”
Astfel, expoziția este structurată în două părți: prezentarea vieții Ilenei Sonnabend, de la originile sale româno-evreiești, până la bogata sa activitate împărțită între New York, Paris și Roma, urmând apoi aprofundarea relației dintre galeristă și curentul Arte Povera, în al cărui succes intrenațional Sonnabend a contribuit semnificativ. “Unii artiști italieni de la mijlocul anilor 1960 au început să realizeze lucrări folosind materiale sărace sau indutriale (lemn, apă, pământ, țevi Dalmine, neon…), valorificând energia inerentă acestora. În 1967, istoricul de artă și curatorul Germano Celant i-a denumit pe acești artiști Arte Povera și apoi a încercat să găsească asemănări cu alți artiști contemporani internaționali, în special cu cei din arta conceptuală și Land Art. Ileana Sonnabend a avut un ochi ager pentru cele mai originale cercetări artistice ale momentului. Din acest motiv, probabil că a decis să sprijine artiștii Arte Povera, deoarece a recunoscut noul, inovația, în perocupările lor artistice.”
Expoziția de la MNAR este prima dedicată personalității Ilenei Sonnabend prezentată în România, având susținerea Ambasada Italiei în România, a Institutului Italian de Cultură din București și a lui Antonio Homem de la Sonnabend Collection Foundation, moștenitor direct al Ilenei și administrator al moștenirii artistice a acesteia. “Antonio Homem a fost esențial în reconstituirea poveștii Ilenei Sonnabend. Implicarea și disponibilitatea sa nu au făcut munca mea mai complexă, ci mai degrabă au facilitat-o. Colaborarea cu el a fost pentru mine o onoare, precum și o plăcere.”
Expoziția aduce la București lucrările unor artiști de referință pentru secolul trecut precum Michelangelo Pistoletto, Giovanni Anselmo și Giulio Paolini. “Lucrările expuse sunt toate foarte importante. Aș dori să subliniez prezența lucrării lui Mario Schifano, care a fost primul artist italian susținut de Ileana Sonnabend și care nu făcea parte din Arte Povera. Această lucrare este un omagiu adus începutului colaborării dintre Ileana Sonnabend și Italia. Aș dori ca vizitatorii, pe lângă vizionarea lucrărilor, să acorde o atenție deosebită primei săli, unde textele și imaginile prezintă povestea vieții și operei Ileanei, subliniind legătura strânsă a acesteia cu Italia.”
Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Național de Artă al României până în data de 22 septembrie.