TOP

„From Graffiti to Fine Art” expoziția prilejuită de UnderTones la TM 2023

Zilele de 17, 18 și 19 februaria 2023 au însemnat pentru Timișoara o explozie de evenimente culturale, reunind o spectaculoasă constelație de artiști și momente în întreg orașul. Oficial, Timișoara a devenit Capitală Europeană a Culturii. În acest microunivers cultural, și-a regăsit locul și UnderTones—o celebrare a culturii alternative, organizat de Figura Kollective.

FIgura Kollective este o entitate nouă în peisajul cultural contemporan (și local timișorean), formată dintr-un colectiv de profesioniști in domeniile artelor vizuale și tehnică de spectacol, de la design, proiecții, inginerie de sunet, până la curatoriat și copywritng.
Acest grup a luat ființă din nevoia fiecărui membru, de a se distanța de constrângerile activității profesionale, și implicit comerciale, și de a exprima și etala în mod direct și nerestrâns aptitudinile în disciplinele de specialitate, canalizate către ramuri firești pentru fiecare—subculturi, precum arta stradală, muzică electronică home made, și seri de spectacole modelate audiovizual.

Weekend-ul UnderTones este exemplul perfect al acestei exprimari sincere, aducând împreună trei componente cheie—artele vizuale, muzica, și comunitatea în mijlocul intersecțiilor celor două

From streets to canvas—expoziția de artă contemporană / post graffiti / new media și pictură a avut drept participanți jucători cheie din scena graffiti-ului și muralismului, precum IRLO, Pisica Patrata, Homeboy, Lost Optics, Robert Obert, Taci41, Pulsar Sinaps, Ohboy1312 si Lux.

Selecția artistilor, dar și a lucrărilor, a căutat, prin subiectele abordate și prin execuție, o calatorie fluidă dinspre realitatea artei în spațiul public ca exercițiu de pură voință, privit de unii ca vandalism, înspre măiestria și autenticitatea unor estetici și execuții îndrăznețe, demne de cadrul mult mai formal al unei expoziții de artă contemporană.
Electronic Music Production Workshop—a oferit publicului ocazia să intre în bucătăria producției muzicale, și să urmărească construirea unei piese de muzică electronică încă de la primul sample. Condus de Injektah si Dubik, două nume care probabil răsună puternic pentru publicul larg, dar care pe scena internațională de producție și tehnică de sunet poartă o greutate semnificativă.
Injektah este un producător local cu renume și impact în scena reggae dub internațională, în timpe ce Dubik este un geniu al aparaturii si ingineriei de sunet, ale cărui invenții, sub nemele de Finegear, sunt folosite de nume cu mare greutate in lumea muzicii electronice precum Igor Cavalera, sau Egoless.
Afterparty-ul a creat contextul perfect pentru public, artiști și arta lor să experimenteze, să-și împărtășească viziunea, vibrația, experiențele deopotrivă și împreună. Întreaga experiență UnderTones a fost acompaniată de o echipă de elită de selectori, Dj de renume pe scena locală și națională, printe care MOFO, Maică-ta, Burner Greene, Dumbo, DWS, Bully, Newgotti și Phoneme, în frunte cu Dj Matze, și al său proiect PERICOL și cu cele peste 800 de episoade ale emisiunii Zona Liberă, a surprins, amuzat și mișcat publicul cu arhiva sa de anecdote culese din cinematografia si televiziunea românească. Cele mai obscure ritmuri ale undergroundului romanesc au fost în prim plan, iar publicul le-a primit în cel mai firesc și natural mod posibil.

UnderTones a dat tonul în cadrul programului Timișoarei-Capitală Europeană a Culturii, evenimentelor care celebrează cultura urbană, underground, alternativă, cultura în care cu toții avem loc de exprimare și o ocazie de a fi cu adevărat noi înșine.

 

 

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Post a Comment