TOP

Orașe invizibile / Tărâmuri imaginare

Comenduirea Garnizoanei Timisoara

Orașe invizibile / Tărâmuri imaginare este un proiect expozițional curatoriat de Diana Marincu împreună cu Georgia Țidorescu și Glad Carpencu-Pop, ce reunește lucrările a peste 20 de artiști invitați și o selecție de video-uri istorice, fiecare dintre ele emblematice în felul lor pentru schimbările vizualității contemporane.

Expoziția se bazează pe o cercetare vizuală a ficțiunilor geografice și a istoriei locurilor legendare din care este compusă cultura omenirii și producția misterelor care au generat călătorii, explorări, fantezii, imagini și povești.
Structura expoziției este inspirată de dualitatea reprezentată adesea în mitologia cunoașterii și creației, în care alegerea determină întotdeauna formarea unui nou set de valori, fondarea unui sistem existențial sau crearea unei identități prin detașarea de o ordine prestabilită.
Terminalul A reprezintă Orașele invizibile, o destinație dificilă, care implică o confruntare cu trecutul traumatic al teritoriilor necunoscute, distruse, dispărute, uitate sau marginalizate, locuri care poartă cu sine amprenta unei rupturi identitare.
Terminalul B conduce călătoria spre Tărâmurile imaginare ale fanteziilor care produc o ieșire din realitate și o revenire la ea, un univers al proiecțiilor descătușate, în care orice e posibil, unde utopia întâlnește distopia și preia instrumentele critice pentru a privi realitatea printr-o lentilă îmbogățită, caleidoscopică și plină de speranță.
Artiști: Ana Adam, Silvia Amancei & Bogdan Armanu, Apparatus 22, Marius Bercea, Adrian Câtu, Jasmina Cibic, Yona Friedman, kinema ikon / Alex Halka & George Săbău, Thea Lazăr, Diana Lelonek, Liliana Mercioiu-Popa, Anca Munteanu Rimnic, Ciprian Mureșan, Michael Takeo Magruder, Cristian Rusu, Diana Vidrașcu, Sorin Vreme.
Video-inserturi speciale: Matthew Barney, Camille Henrot, Mike Kelley, Gordon Matta-Clark, Nam June Paik.

Post a Comment