TOP

„Teoria recapitulării”, expoziția lui Ștefan Ungureanu de la The H Galllery

„The H Gallery marchează primul său an de existență pe scena culturală cu expoziția „Teoria recapitulării”, a lui Ștefan Ungureanu, în colaborare cu galeria H’art. Unul dintre cei mai reprezentativi artiști vizuali ai generației sale, Ștefan Ungureanu (n.1984) se află la cea de-a 12-a expoziție personală, prilej pentru a explora o formă artistică pe care doar a tatonat-o în trecut: lucrările de tip vanitas, cunoscute și ca memento mori.
Titlul expoziției face trimitere la o teorie cu rădăcini în lumea antică, reformulată de Ernest Haeckel la sfârșitul secolului XIX ca „legea biogenezei”, conform căreia ontogenia repetă filogenia: adică
dezvoltarea embrionului unei ființe vii reia fazele dezvoltării evolutive a speciei sale. Interpretarea pe care a dat-o autorul teoriei a dus din păcate la derapaje grave, inclusiv la folosirea ei în logica ideologiei naziste. Deși invalidată din punct de vedere științific chiar de la momentul formulării ei, ecouri ale acestei teorii persistă în științele sociale sau în filosofie. Atracția ei este că oferă o rezolvare perfectă a universului, o explicație armonioasă care amintește și de ciclicitatea vieții la vechii greci. Acesta este și motorul recapitulării pe care o face aici artistul, care începe cu propria
copilărie și se încheie cu cea a fiului său, într-o buclă perfectă. Artistul reia secvențe din copilărie ca o anticipare a celor pe care le va trăi propriul copil: suntem într-o vizită la muzeele (reale sau imaginare) care l-au marcat pe artist când era mic. Și muzeele și lumea s-au schimbat între timp, iar această vizită magică nu ne deschide ușile unui muzeu de istorie naturală, ci ale unuia mai degrabă tehnologic. Omul și existența lui ne sunt redate în diorame, prin intermediul unor obiecte familiare, unele foarte vechi, altele care ne trimit în viitor, ca într-o serie de vanitas-uri contemporane.
Este recapitularea posibilă, sau sunt aceste mesaje în sticlă regăsite din trecut mai degrabă proiecții ale unui viitor inventat acum mai multe decenii în SF-uri, dar care în zilele noastre e din ce în ce mai aproape de realitate?”
Ștefan Ungureanu s-a născut în 1984, locuiește și lucrează în București. Este absolvent al Universității Naționale de Arte București. A avut expoziții personale la Düsseldorf (Atelier A  Eck), Cluj-Napoca (Invitro), Brașov (Centrul Multicultural al Universității Transilvania), Mogoșoaia (Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Palatul Mogoșoaia, galeria CUHNIE) și București (H’Art Gallery, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, ARCUB, Cărturești Carusel) și a participat în expoziții de grup la Berlin, Moscova (Triumph Gallery), New York (Slag Gallery), Praga (Pragovka Gallery), Timișoara (Jecza Gallery). Lucrările lui se găsesc în colecții din România și din străinătate, în expoziția permanentă de la MARe (Muzeul de Artă Recentă) și în colecția MNAC (Muzeul Național de Artă Contemporană).

Post a Comment