• No products in the cart.
TOP

„Who’s Who?”, expoziția artiștilor Francisc și Anna Chiuariu de la Rezidența 9

Rezidența9 prezintă expoziția Who’s Who? care aduce împreună doi artiști într-un mod în care nu s-au mai întâlnit până în prezent.
Tată și fiică, Francisc și Anna Chiuariu împart pentru prima dată un spațiu expozițional.
Who’s Who? îi plasează pe cei doi artiști într-o narativă care ne include pe noi toți, aceea a sistemului social comun. Răspunsurile celor doi sunt poate perspective subiective, dar își regăsesc de fapt unanimitatea prin exprimarea unor percepții și trăiri în plinătatea experiențelor lor, ceea ce nu poate decât să fie o încurajare la integrarea propriilor noastre subiectivități.
“Într-o lume în care suntem constant conectați la ceea ce ne propune media, răspunsurile la întrebarea Who’s Who? au ajuns să fie dacă nu facile, mereu la îndemână. Însă expoziția de față ne propune o retorică mai degrabă decât o provocare să găsim anumite răspunsuri. Bineînțeles, este un parcurs interesant să descoperim dacă personajele care se află încapsulate în o parte din picturi sunt consecvente cu presupunerile proprii. Însă intenția este mai degrabă contextualizarea, integrarea fiecărui individ în sistemul comun din care facem cu toții parte.
Cum putem să regăsim indivizi așa de diferiți într-un singur context? La fel cum ne putem regăsi pe fiecare dintre noi în fața acestor lucrări, față în față cu lideri politici care au schimbat destinele unor națiuni, sau cu lideri religioși care au menirea de a ghida colective de oameni. Aceste personaje au preluat poziții publice și, aflându-se în constantă examinare, și-au asumat mai mult sau mai puțin egocentric că deciziile lor sunt cele potrivite pentru masele în fața cărora s-au poziționat. Dacă ar fi să căutăm totuși adevăratul fir comun care îi leagă pe toți și concomitent pe noi este imaginea pe care o creăm colectiv la adresa fiecărui om în parte. În genere, portretele stau martori ai umanului din noi. Cât din imagini sunt posesorii și cât suntem noi, cei ce proiectăm, este o întrebare care depășește contextul socio-politic al oricărui personaj.
Who’s Who? ne provoacă să vedem dincolo de personajele portretizate, la modul în care noi le percepem și ce ne-a produs această percepție. Astfel că, de la momente precum interacțiunea cu Papa Francisc la dublu, o dată ca o pictură tridimensională ce manifestă starea Sfântului Părinte, apoi în interacțiune video directă cu acesta, dar și cu alte nume care au rămas în istorie, chiar dacă nu pentru aceleași valori, ajungem să ne regăsim în fața unui asamblage psihotic. Acesta din urmă, un portret atipic care, la frecvența cotidiană, poate să devină reflecția fiecăruia dintre noi, aduce către contemplare aportul pe care îl avem noi în această epocă de consum. Cercul ajunge să fie închis de o întâlnire intimă a privitorului cu artistul, poate chiar un îndemn la o întâlnire a privitorului cu el însuși, o simbioză care ar putea oare să fie de fapt răspunsul la întrebarea propusă? “
Speri Enescu Septembrie 2023
Francisc Chiuariu, artist cu un portofoliu amplu și o serie de expoziții atât în țară, cât și în afară, acumulate într-o carieră de 30 de ani, ridică la fileu lucrări care nu au fost expuse până astăzi. O suită de portrete care testează limitele recognoscibilului prin tușe care îmbracă personaje în stare prioritar figurativului, lucrările de față ne arată un parcurs artistic reprezentativ pentru versatilitatea artistului. Un căutător din fire, Francisc Chiuariu nu ezită să experimenteze, atât în volume sau medii, cât mai ales în expresie și conținut. Îl întâlnim deci pe artist într-o ipostază dublu surprinzătoare: o dată prin faptul că expune concomitent lucrări din întregul itinerar al unei serii, cât și prin faptul că expune împreună cu fiica sa.
Lucrările video ale Annei Chiuariu explorează profunzimea experienței umane. Dacă nici o altă legătură între cei doi artiști nu ar exista, un numitor comun vizibil cu ochiul liber este caracterul neobosit de căutător. Elementul umbrei, recurent în lexicul ei, se regăsește plasat în relație cu una dintre lucrările lui Francisc Chiuariu, o paralelă pătrunzătoare între cei doi artiști. Anna Chiuariu reușește să privească dincolo de simplitatea unei interacțiuni, provocând privitorul să se integreze în cercetarea propusă, să își construiască propriul cadru și să contemple la poziționarea sa în relație cu lumea înconjurătoare.
Foto: Ahmad Askar & Cue Tape

Post a Comment