TOP

69 de milioane $ pentru un NFT. Ce este un NFT?

Casa de licitații Christie’s tocmai a adjudecat prima lucrare digitală sub formă de NFT pentru 69 de milioane de dolari. Dar ce înseamnă, de fapt, NFT?

NFT, Non-Fungible Token, este un act de proprietate criptat care există în sistemul blockchain, tehnologia folosită pentru ținerea evidenței tranzacțiilor cu criptomonede. 

Blockchain este un lanț continuu de tranzacții care se creează într-o rețea de calculatoare și care inregistrează orice tranzacție care s-a petrecut vreodată între aceste calculatoare. Este un fel de bancă de criptomonede, unde toată lumea își ține banii (portofelul de criptomonede) la vedere și unde toate tranzacțiile între oameni sunt transparente pentru cei aflați în rețeaua respectivă. Sunt voci tot mai multe care spun că așa va arăta sistemul bancar în viitor.

Blockchain-ul pe care se bazează noile tokenuri NFT este Ethereum, Etherul fiind criptomoneda originală a sistemului, a doua cea mai cunoscută în lume, după Bitcoin. Spre deosebire de criptomonede, care se pot schimba între ele, cum schimbi și banii obișnuiți, fiecare astfel de token are un cod de identificare unic, care nu permite schimbarea lui pentru un alt token de același tip și aceeași valoare. De aici și numele, nefungibil, care nu poate fi interschimbat.

NFT permite deținerea dreptului de proprietate asupra unui bun material sau nematerial într-un blockchain. În cazul artei digitale, ea nu are formă fizică, iar dreptul de proprietate asupra ei, sub forma NFT, se rezumă la un cod unic care este stocat în portofelul electronic al deținătorului. Toată lumea poate vedea digital sau reproduce lucrarea, însă originalul este doar cel care deține codului unic al tokenului. NFT poate dovedi autenticitatea unei opere de artă digitală și poate proba dreptul de proprietate al unei persoane asupra ei. Mai interesant este că dreptul de proprietate asupra unui bun, fie el în formă fizică sau digital, poate fi împărțit în mai multe tokenuri unice. Cineva poate ajunge să dețină o parte a dreptului de proprietatea asupra unei opere de artă digitală.

Pentru lumea artei, NFT vine cu o inovație în ceea ce privește drepturile de autor. Spre deosebire de tranzacțiile obișnuite din lumea artei, care nu aduc un beneficiu financiar artistului odată ce ies din zona pieței primare, o operă de artă care este deținută sub forma unui token nefungibil va transfera automat creatorului, la fiecare nouă tranzacție, 10% din valoarea tranzacției. Dacă această tehnologie va deveni norma pentru tranzacțiile de pe piața de artă asta înseamă că artiștii vor putea să primească transparent și automat drepturile de autor asupra unei lucrări ori de câte ori ea este tranzacționată într-un blockchain.

Cât de sigură este o investiție într-o operă de artă digitală, sub forma unui token nefungibil? Timpul și evoluția acestor NFT-uri vor răspunde la întrebare. Ceea ce știm este că monedele digitale au un puternic caracter speculativ și nimic nu poate garanta creșterea lor în piață, iar în cazul artei digitale NFT nu există parametrii de evaluare cunoscuți. Există acum un interes foarte mare pentru investiții în NFT-uri și, după cum am văzut și la Christie’s, sume foarte mari de bani sunt vehiculate. Însă acești bani sunt de fapt criptomonede care există doar în blockchainurile de care am povestit.  Există voci în lumea financiară mondială care ridică multe semne de întrebare și pun la îndoială întregul sistem, exprimând îngrijorări în ceea ce privește entuziasmul cu care oamenii investesc în criptomonede și, în mod particular, în aceste tokenuri care continuă să se înmulțească într-un mod imposibil de prevăzut.

Post a Comment