TOP

Artistul Saype a făcut o intervenție în provinicia turcă Hatay, devastată de cutremur

Opt luni după cutremurele devastatoare din Turcia-Siria, artistul Saype și-a îndreptat pașii către provincia Hatay. Această zonă se luptă în continuare să se reconstruiască după dezastrul natural, așa că Saype a decis să găsească o modalitate de a trimite un mesaj de speranță din mijlocul dărâmăturilor.

După ce a căutat locațiile potrivite, Saype s-a decis pentru municipiul Defne ca locație pentru opera sa. Piesa de 8.000 de metri pătrați a fost creată folosind pigmenți naturali din cărbune și cretă. Acest lucru reprezintă piatra de temelie a operei lui Saype, deoarece el este dedicat utilizării materialelor prietenoase cu mediul pentru lucrările sale efemere. În lucrare, două mâini se întind peste un teren acum pustiu. Realizate în tonuri de gri, ele se țin strâns una de cealaltă. În colț, o clădire rezistă, lovită și vătămată de cutremur. Camerele sunt expuse aerului liber, iar obiectele celor care locuiau acolo sunt risipite în urma dezastrului. Dar mâinile lui Saype sunt un memento că nu suntem niciodată cu adevărat singuri. „Cu lucrarea mea, sper că v-am arătat că este mult de lucru”, le-a spus Saype oamenilor din Hatay într-un videoclip publicat în ultima zi de lucru. „Dar nu uităm, suntem împreună.”

Saype a decis să creeze această lucrare, denumită Beyond Walls, în Turcia pentru a atrage atenția asupra efectelor continue ale cutremurului. În special, el a dorit să realizeze opera sa înainte de iarnă, când temperaturile aspre fac condițiile de viață mai dificile. 

„Este o regiune cu un milion de oameni care a fost complet ștearsă de pe hartă”, a declarat el. Dar abia când a ajuns și a început să viziteze împrejurimile, a realizat adevăratele proporții ale catastrofei. Acum, datorită unei reproduceri în ediție limitată a operei pe care a pictat-o în Hatay, speră să ajute comunitatea de acolo prin strângere de fonduri.

 

Post a Comment