TOP

6 dintre cei mai importanți sculptori contemporani români și-au dat întâlnire la Reșița

„Reșița 250 #focnestins”, este proiectul care marchează anul acesta aniversarea orașului Reșița și care a avut în cuprinsul său un amplu program de promovare a artei contemporane. De-a lungul anului 2021, Reșița s-a transformat într-un adevărat punct de întâlnire pentru artiști de renume, care au creat și expus special pentru acest oraș, contribuind la o desfășurare de forțe a lumii artistice românești.

Luni, în 6 decembrie, s-a deschis evenimentul-expoziție Re:Metal, realizat printr-un parteneriat între Primăria Reșița și Fundația Interart Triade. Re:Metal reunește 6 sculpturi monumentale, de dimensiuni între 4 și 6 m înălțime, creații ale unor artiști cu nume extrem de sonore în plan autohton și internațional: Aurel Vlad, Ingo Glass, Roman Cotoșman, Doru Covrig, Peter Jecza și Constantin Flondor. Sculpturile din metal, pe lângă valoarea lor intrinsecă de lucrări de artă extrem de apreciate, invocă și încapsulează spiritul și istoria orașului Reșița, care a fost unul dintre cele mai imporante centre siderurgice ale României și care astăzi se reiventează social și cultural, prin artă. Sculpturile expuse la Reșița, în fața Halei Minda sunt, după nume: David și Goliat, Aurel Vlad, Răsăritul Soarelui, Ingo Glass, Brâie, Roman Cotoșman, Mâini, Doru Covrig, Împlinire, Peter Jecza și Trigona, Constantin Flondor. Dintre aceste lucrări, patru au fost realizate chiar la Reșița. La vernisajul expoziției au fost prezenți artiștii și curatorul din partea echipei Triade, alături de Primăria Reșița, invitații și vizitatorii.

Hala Minda, locul ales să găzduiască expoziția, este un fost spațiu industrial, care până acum a fost o prezență fantomatică din jurul orașului. În spatele evenimentului-expoziție proaspăt inagurat există o agendă de regenerare urbană, care bifează, cu acastă ocazie, includerea Halei Minda într-un program de transformare: ea va deveni un spațiu de învățare pentru elevi și studenți, unde vor putea deprinde tehnicile de bază ale prelucrării metalului. În același timp, Hala Minda va fi un spațiu deschis pentru artiști și antreprenori, un loc de întâlnire pentru ei, care va stimula atât creația artistică, dar și piața de artă contemporană.

În perioada de pregătire a evenimentului, Primăria Reșița și Fundația Interart Triade au realizat câteva filmulețe de prezentare și mini-interviuri cu artiștii în viață, pe care le puteți viziona accesând linkurile de mai jos.

https://www.facebook.com/HalaMindaCInema/videos/418740599991714

https://www.facebook.com/HalaMindaCInema/videos/1488985161456970

https://www.facebook.com/HalaMindaCInema/videos/172839928348098

https://www.facebook.com/HalaMindaCInema/videos/590392019073354

 

Post a Comment