
Chimiștii olandezi dezvăluie secretul strălucirii aurii din pictura „The Night Watch” a lui Rembrandt
O echipă de chimiști de la Universitatea din Amsterdam (UvA) a făcut o descoperire remarcabilă privind tehnica folosită de celebrul artist Rembrandt pentru a crea strălucirea aurie din pictura sa iconică „The Night Watch” din 1642.
Cercetătorii au utilizat tehnici spectroscopice de înaltă tehnologie pentru a identifica pigmenții pararealgar (galben) și pararealgar semi-amorf (portocaliu/roșu) în detaliile faimoasei operă de artă. Concluzia studiului este că Rembrandt a amestecat în mod intenționat acești pigmenți de sulfură de arsenic cu alți pigmenți pentru a obține luciul auriu distinctiv.
Studiul a fost publicat în jurnalul Heritage Science de către Fréderique Broers și Nouchka de Keyser, doctoranzi la Institutul de Științe Moleculare al UA și cercetători la Rijksmuseum din Amsterdam. Potrivit cercetătorilor, Rembrandt a folosit această tehnică pentru a picta firul auriu din haina brodată și mânecile duble ale locotenentului Willem van Ruytenburch, unul dintre protagoniștii „The Night Watch”.
Această descoperire face parte din proiectul „Operation Night Watch”, inițiat în 2019, care a dezvăluit și alte secrete ale capodoperei, inclusiv prezența arsenicului și sulfului în îmbrăcămintea lui Van Ruytenburch, printr-o scanare cu raze X (MA-XRF). Cercetătorii cred acum că Rembrandt a folosit pigmenți de sulfură de arsenic, cum ar fi realgar (roșu) și orpiment (galben).
Cercetarea este susținută de surse istorice care documentează utilizarea pigmenților de sulfură de arsenic, iar acum se consideră că artiștii din Amsterdamul secolului al XVII-lea aveau acces la o gamă mai largă de astfel de materiale decât se credea anterior.
Această descoperire nu numai că aduce noi perspective asupra tehnicilor artistice ale lui Rembrandt, dar contribuie și la înțelegerea mai profundă a resurselor disponibile artiștilor din acea perioadă.