
Petiție online împotriva deciziei UNARTE de a opri masterul de Studii vizuale și curatoriale
În data de 27 martie Universitatea Națională de Arte a făcut public un comunicat oficial în care anunța desființarea programului de master intitulat Studii vizuale și curatoriale. Este vorba despre cel mai vechi program de master de istoria artei din țară, pe care l-au urmat mulți teoreticieni și curatori care lucrează în prezent în piață.
Rectorul UNArte ne lămurește că: „Masterul face parte din învățământul de aulă și atunci finanțarea este scăzută. Numărul de studenți a scăzut foarte tare, sunt 14 studenți cu totul, iar un stat de funcții este aproape imposibil de alcătuit. Rațiunile nu sunt altele decât cele pe care le-am și publicat în comunicatul oficial.” Conform acestuia: „Numărul mic de studenți, finanțarea insuficientă, precum și criteriile de evaluare ARACIS, stabilite prin Standardele specifice privind evaluarea externă a calității academice a programelor de studiu din domeniile de licență și master aferente comisiei de specialitate nr. 8, fac imposibilă atât structurarea unui stat de funcții corelat cu planul de învățământ, cât și înscrierea, pentru evaluarea periodică a studiilor masterale, la nivelul UNArte, care ar urma să aibă loc în perioada imediat următoare (2022–2023).” Rectorul UNArte a mai spus că se caută în continuare soluții pentru reorganizarea programului de studii masterale, dar necesitatea unor fonduri alocate mai mari și un interes crescut printre studenți este de bază.
„Masterul de studii curatoriale de la Istoria Artei este esențial pentru viitorul domeniului cultural în România. Este nevoie de persoane pregătite care să lucreze profesionist și care să poată dezvolta o bază de cunoștințe atât în ceea ce privește teoria cât și practica în artă” a pus Bianca Dragne, care a absolvit recent masterul de Studii vizuale și curatoriale și lucrează, în prezent, în domeniu.
1000 de persoane au semnat până acum o petiție online împotriva acestei decizii de oprire a programului de master, majoritatea fiind persoane care lucrează în domeniul culturii. Printre cei care au comentat decizia se află și prof. univ. dr. Anca Oroveanu, teoretician al artei, care predă studenților înscriși la master: „Desființarea programului de master al Departamentului de Istoria Artei poate fi calificată – dacă înclinăm spre indulgență – ca un gest pripit; nu văd însă motive pentru indulgență și calific, prin urmare, acest gest ca iresponsabil. Desființarea acestui program echivalează, în fapt, cu desființarea departamentului însuși. Nu doar că el este în acest fel cu totul nemeritat discreditat, dar cum bine spun autorii petiției, un program de licență (pentru moment menținut) care nu continuă cu unul de master, ducând spre doctorat, prezintă puține atracții în fața existenței unor alternative care vor fi preferate de interesați; în aceste condiții, premiul de consolare oferit membrilor departamentului prin afirmația că această decizie este reversibilă mi se pare pură ipocrizie. Perspectiva deschisă de acest gest e dispariția unui departament cu o istorie care ar fi trebuit prin ea însăși să îndemne la prezervarea lui și la sprijinirea activă a inițiativelor membrilor lui de a-i suplini neajunsurile, pentru care nu sunt, de altfel, răspunzători, inițiative cărora nu li s-a acordat nici o atenție, cu atât mai puțin sprijin.”
Petiția o găsiți aici: https://www.petitieonline.com/signatures/master_istoria_si_teoria_artei/?u=325109&fbclid=IwAR2kO0V_otX6XD1-EtbYayXAohjwIjpNd5hvVzeIuU_SRtl_mW9jKc6aj50