TOP

Desen de Leonardo din colecția Woodner, oferit Galeriei Naționale de Artă din Washington

Dian Woodner, care a donat multe lucrări de-a lungul anilor Galeriei Naționale de Artă din Washington, a oferit recent muzeului „Capul grotesc al unei bătrâne” (1489-1490) de Leonardo. Lucrarea se află printre studiile celebre ale artistului despre fizionomia umană, despre modurile în care caracteristicile psihologice sau spirituale pot fi vizibile în expresii faciale și corporale. Astfel de studii ale fizionomiei pe care le-a creat Leonardo au continuat să aibă o influență majoră în arta europeană de-a lungul secolelor următoare, punând bazele viitoarei caricaturi.

Acest desen este unul dintre cele patru care au fost vândute la Christies, Londra, în 1984. Unul a fost achiziționat de Getty, două de un colecționar privat din New York, iar acesta de Ian Woodner, unul dintre cei mai importanți colecționari ai secolului XX. Peste 150 de lucrări din colecția sa se află acum la Galeria Națională. Deși Woodner a donat el însuși unele lucrări în anii 1980, majoritatea au fost donate de fiicele sale, Dian și Andrea.  

În prezent, nu există planuri de a expune lucrarea, deși a fost prezentată în cinci expoziții în cadrul Galeriei Naționale încă din 1995, unde a fost și depozitată din 1999. Dian Woodner a promis desenul Galeriei Naționale de Artă din Washington în același an în care a fost ultima dată expus acolo, în expoziția din 2017 „The Woodner Collections: Master Drawings from Seven Centuries”. Un purtător de cuvânt al galeriei a declarat că „desenul nu este expus și nici nu va fi inclus în vreo expoziție viitoare”, dar se poate vedea cu programare.

Post a Comment