TOP

O fostă gară de pe malul Senei va deveni Muzeul Giacometti

În 2026, Gare des Invalides, fostă gară din Paris și fost sediu Air France, va deveni Muzeul Giacometti, găzduind cea mai mare colecție de lucrări a sculptorului și pictorului suprarealist.

În prezent, lucrările sunt găzduite de către Institutul Giacometti, un conac art deco aflat în apropierea atelierului din Montparnasse, unde artistul a trăit și a lucrat timp de 40 de ani. Institutul deține 95 de picturi, 260 de lucrări în bronz, 550 de mulaje în gips și mii de desene și gravuri, precum și o arhivă a documentelor artistului și o parte a bibliotecii sale.

Catherine Grenier, directorul institutului, a declarat că noua clădire va oferi 6.000 de metri pătrați pentru a prezenta lucrările și a dezvolta alte proiecte.

Funcțională până în 1935, Gare des Invalides a fost construită pentru Paris Exposition Universelle 1900 pentru a transporta persoanele spre și dinspre Versailles și Bretania. A fost proiectată de arhitectul Juste Lisch, care a lucrat la renovarea din 1852 a Palatului Élysée, ca o clădire cu un singur etaj.

Post a Comment