TOP

Despre prezența României la Art Market Budapesta

Ediția de anul acesta a târgului Art Market din Budapesta a demonstrat eclectismul galeriilor și spațiilor alternative din lume, focusându-se pe Europa Centrală și de Est. Participarea Americii de Sud a reprezentat o premieră, evenimentul găzduind și artiști de peste ocean. Târgul aflat la a XI-a ediție, a avut loc între 7 și 10 octombrie 2021, la Budapesta în spațiul Bálna, având cel mai mare număr de participanți români de până acum – 5 spații din București și o galerie din Cluj. Galeriile Carol, Diptych Art Space, E T A J artist-run space, Galeria Iaga, Strata Gallery și Zorzini F au prezentat în cadrul standurilor acestora artiști din țară, dar și din străinătate, care sunt angrenați în scena artistică românească.

Dacă pentru galeria Zorzini F, din București, participarea în cadrul acestui târg a devenit un lucru recurent, pentru celelalte galerii a reprezentat un debut. În acest context, curatorii au selectat o serie de artiști care să definească și să argumenteze direcția abordată de spații, în vederea familiarizării publicului ungar cu sfera artistică românească.

Diptych Art Space a prezentat expoziția The Action of Recalling (Histories), unde au participat Alexandru Antik, Alexandra Mureșan, Magdalena Pelmuș, Micleușanu M. și Zoltán Béla. Conceptul lucrărilor se leagă de diversele istorii personale și colective care ajung să ne definească atât ca persoane, cât și ca grupuri. Ultimul an și jumătate a fost caracterizat de nesiguranțe și frici, iar actele de reflecție menite să ne reamintească cine suntem, de ce, unde și ce ne dorim să fim au fost integrate în rutină, devenind (sau ar fi trebuit să devină) un exercițiu de igienă, o plasă de salvare, fiind singura constantă a realității. Astfel, lucrările expuse în standul Diptych au reprezentat un exemplu de retrospecție a sinelui și a colectivului. Cele două obiecte ale lui Alexandra Mureșan și Zoltán Béla au creat o punte între tangibil și intangibil (lucrările video semnate de Alexandru Antik, Magdalena Pelmuș & Micleușanu M) constituindu-se, astfel, un context propice pentru dialogurile născute în cadrul standului, evocatoare de memorii și revelatoare asupra întregului proces de rememorare.

Galeriile Carol i-a reprezentat, pe lângă artistul Ionuț Barău (cu o expoziție on display zilele acestea în spațiul din București), pe Mirela Iordache, Alexandru Micloș și Alexandru Papuc. Invitații au expus lucrări realizate în tehnici și dimensiuni diferite, de la picturi până la obiecte sculpturale.

E T A J artist-run space și-a asumat o direcție non-conformistă, reproducând dormitorul lui Mircea Modreanu, unul din fondatorii spațiului din București și proprietarul apartamentului în care E T A J își desfășoară programul artistic. Radu Carnariu, Dumitru Gurjii, Mircea Modreanu, Radu Năstase, Radu Pandele, Ilina Schileru, Andrei Tudoran și Pastila Roz au decorat standul, în așa fel încât privitorului să-i fie insuflată ideea de „acasă”. Televizorul (folosit ca mediu de propagare pentru lucrări video, dar amplasat în fața patului, pe jos – zonă specifică pentru o cameră de dormit unde lucrurile se află într-o continuă schimbare), obiectele și diversele lucrări panotate pe pereții standului (sau aflate sub pat) au fost completate de Fetish, realizată de grupul E T A J. Instalația a constat în așezarea unui pat dublu în mijlocul „camerei”, cu așternuturi pe care au fost imprimați membrii grupului, creând astfel un mediu potrivit pentru o scurtă pauză de odihnă în timpul zilelor lungi ale evenimentului. Privitorilor le-a fost sugerată ideea de a se întinde, uneori chiar alături de artiști, căpătând, astfel, o perspectivă fresh în rândul consumatorilor asupra modului în care se consumă arta. În acest fel, standul E T A J a creat o enclavă de intimitate în raport cu zgomotul specific unui târg de artă.

Galeria Iaga, din Cluj, i-a prezentat pe Christo, Sam Francis, Robert Indiana, Mihai Vrăbieș și Pawel Wasowski publicului ungar. Datorită participării acestui spațiu, vizitatorii au reușit să creeze un overview a două din cele mai importante epicentre culturale românești: Cluj & București.

Strata Gallery a propus, pentru prima participare în cadrul unui târg de artă, un concept expozițional inspirat din statement-ul spațiului din București: o selecție de artiști „edgy” (conform site-ului galeriei), menită să creeze o atmosferă care să sporească inspirația generatoare de diverse manifestări artistice. Michele Bressan, Darie Dup, Reka Csapo și Ioana Sisea au fost aleși pentru a expune obiecte, desene, instalații precum și artă digitală.

Considerăm această ediție a târgului de artă din Budapesta un reper important în istoria recentă a spațiilor românești de artă contemporană, întrucât a demonstrat potențiale căi de colaborare cu diverși actanți ai scenei culturale internaționale, fie că vorbim despre contextul ungar sau despre unul mai amplu, european și, de ce nu, global.

partener: Institutul Cultural Român Budapesta

credit foto: Răzvan Năstase, Laszlo Forray, Zoltán Béla

 

Post a Comment