TOP

Alte Nationalgalerie din Berlin cumpără un Pissaro retrocedat

Alte Nationalgalerie din Berlin a decis să returneze familiei colecționarului de artă evreu Armand Dorville un tablou de Camille Pissaro care a fost luat în mod abuziv, fără drept, de către trupele naziste după începerea Celui de-al Doilea Război Mondial.

Prin aceeași operațiune juridică, muzeul a returnat și, în același timp, cumpărat în mod real de la moștenitorii familiei Dorville pictura intitulată „Un Place a la Roche-Guyon” de Camille Pissaro, pentru ca tabloul să se poată întoarce în expunere, fără nicio problemă de ordin juridic, dar mai ales moral.

Tabloul, pictat de pictorul impresionist în 1867, a fost achiziționat de către avocatul Armand Dorville în anul 1928, la Paris. Odată cu ocuparea Franței de către trupele naziste, familia Dorville nu a reușit să părăsească țara, iar majoritatea membrilor acesteia au fost fie executați direct, fie trimiși în lagăre de concentrare. Colecția de artă a avocatului Dorville a fost naționalizată și piesele au fost răspândite în muzee din Germania sau ținute ascunse.

Cazul de față este unul necomplicat, însă de-a lungul epocii postbelice și contemporane au fost deschise numeroase procese legale prin care se cere returnarea operelor de artă furate de către naziști de la colecționari evrei, acțiuni extrem de complexe, pentru că de multe ori lucrările de artă furate au fost revândute către terțe persoane de bună-credință, care nu știau de proveniența tablourilor sau către muzee importante.

Post a Comment