TOP

O lucrare de Botticelli a fost salvată folosindu-se vopseaua originală de sub ramă

Îndepărtarea ramei picturii „Adorarea Regilor” a lui Sandro Botticelli și Filippino Lippi expusă la Galeria Națională a Londrei a dezvăluit vopseaua originală a lucrării, oferind experților o sursă bogată de informații pentru a recondiționa capodopera aflată într-o stare avansată de degradare.

Lucrarea a suferit multe „lovituri” în cele șase secole de când a fost pictată, unele accidentale (daune cauzate de umiditate din cauza locului unde a fost depozitată), altele din pricina unor gafe de administrare (a fost curățată prin niște metode care mai mult au degradat-o).

„Adorarea Regilor” a fost cumpărată de The National Gallery în 1857 și a fost din nou atât de brutal „restaurată” încât s-au pierdut multe detalii ale creației.

Echipa de la National Gallery a făcut o scanare cu raze X care a arătat că pictura continuă și sub partea superioară a ramei.

Când restauratorii Jill Dunkerton și Britta New au scos cadrul, au constatat că, deși foarte murdară, vopseaua de dedesubt era în stare excelentă în comparație cu partea principală a compoziției, care a fost, din păcate, aproape distrusă în secolul al XIX-lea din cauza procesului neglijent de curățare.

Din fericire lucrarea a ajuns pe mâini bune și se așteaptă cât de curând ca această să aibă o nouă față și să fie prezentată publicului.

Post a Comment