TOP

ICR NEW YORK INAUGUREAZĂ UN NOU SPAȚIU EXPOZIȚIONAL

Institutul Cultural Român din New York, unul dintre cele mai prezente și active filiale din rețeaua ICR-ului, inaugurează astăzi, 17 septembrie, un nou spațiu expozițional în cadrul sediului său din centrul Manhattan-ului. Profitând de relaxarea restricțiilor sanitare locale, deschiderea Galeriei Brâncuși este un bun prilej pentru mult-așteptata reluare a activității în regim fizic.

Rezultat al unui amplu program de renovare și amenajare, noua adiție a ICR NY – un spațiu de dimensiuni medii, organizat pe două etaje – își propune să devină un vehicul de promovare a creativității vizuale românești în climatul exclusivist și competitiv al metropolei, care să găzduiască proiecte ale artiștilor români și americani deopotrivă.

Expoziția cu care debutează programul noii galerii este Recollective, o retrospectivă foto a artistului sighișorean stabilit în America Viorel Florescu. Fotograful a emigrat în State la sfârșitul anilor ’70 și a avut o carieră prolifică și spectaculoasă ca foto-jurnalist. Angajându-se, la scurtă vreme după ce a ajuns, pe un post de foto-reporter la gazeta The Connecticut Post, unde și-a vădit fascinația și înclinația față de fotografia documentară, domnul Florescu a colaborat, de-a lungul vremii, cu publicații de renume, precum Life, Time, Newsweek sau The New York Times, dar și numeroase ziare și reviste din străinătate. Ilustrând mai bine de cinci decade de istorie și făcând deseori prima pagină a cotidienelor, a fost distins în două rânduri cu prestigiosul premiu Pulitzer. Stilul său, subtil și sensibil, duce în direcția documentarului fotografic cu substrat socio-politic, cu predilecție în zonele de conflict sau calamitate și în timp de criză ori tranziție. Despre aceasta, reprezentanții ICR NY spun că dezvăluie o privire de o curiozitate avidă, un simț acut pentru tragismul adeseori ironic al vieții și o capacitate de a documenta, prin instantanee de un simbolism uimitor, poveștile de viață sfâșietoare din spatele marilor crize și schimbări istorice.

Expoziția, care va putea fi vizitată până pe data de 22 octombrie, este prezentată în parteneriat cu Bronx Documentary Center și Howland Cultural Center din Beacon, New York (fiind co-curatoriată de Anda Onesa-Lieberman) și reunește peste 60 de lucrări, printre care imagini surprinse în Haiti, Afganistan, Filipine, Sierra Leone, Liberia, Rusia imediat după prăbușirea URSS, România în timpul Revoluției din 1989 sau New York după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. În deschiderea vernisajului de astă-seară va avea loc un dialog între fotograf şi Jon Naso, fost editor foto la The Record (NJ), New York Daily News și St. Louis Post-Dispatch.

Comments (1)

  • Anca Irina Lefter

    Buna ziua,

    As vrea sa expun si eu, ma numesc Anca Irina Lefter designer de genti http://www.ancairinalefter.com si artist conceptul Portal Art Experience,membra UAP.

    reply

Post a Comment