TOP

Expoziție dedicată suprarealismului românesc, în colaborare cu Centrul Pompidou

Infra-Noir: anatomii ale dorinței, metamorfoze ale imaginii este cea mai nouă expoziție realizată de Fundația Art Encounters. Deschiderea va avea loc în data de 12 noiembrie, între orele 17:00 și 19:00, la sediul permanent Art Encounters, în Timișoara.

Infra-Noir este un proiect realizat în colaborare cu Centrul Pompidou din Paris și este dedicat mișcării suprarealiste românești din perioada interbelică, reunind astfel opere ale artiștilor suprarealiști, atât din colecții private cât și din colecția Centrului Pompidou. Curatorul expoziției, venit din partea instituției franceze, Mica Gherghescu, a adunat lucrări ce reunesc reprezentanții grupării suprarealiste formate din: Ghérasim Luca, Gellu Naum, Paul Păun, D. Trost și Virgil Teodorescu, iar pentru a completa peisajul avangardist românesc nu lipsesc lucrări ale lui Victor Brauner, Théodore Brauner, Jacques Hérold, Benjamin Fondane, Jean David și Hedda Sterne.

„Prezentând ansambluri importante din creația suprearealistă înscrisă într-un context global care nuanțează dinamica internațională la nivel local, expoziția revine asupra întâlnirilor cataclismice din mediul artistic românesc, prin prezența câtorva lucrări exemplare din colecția Centrului Pompidou din Paris cât și din colecții private din România. Și devine, în cuvintele lui Ghérasim Luca, un laborator al unor puteri latente considerate ca posibilități” spune curatoarea în comunicatul de presă oficial al evenimentului.

Expoziția va rămâne deschisă până în data de 3 ianuarie 2022, de marți până sâmbătă, între 12:00-18:00.

Post a Comment