• No products in the cart.
TOP

Kunsthistorisches Museum din Viena a anunțat că deține un „Salvator Mundi” de Tițian

Kunsthistorisches Museum din Viena, care deține a doua cea mai mare colecție de opere ale lui Tițian din lume, a înființat recent un proiect de cercetare, cu sprijinul Fondului de cercetare științifică/FWF, pentru a analiza toate lucrările artistului pe care deține, precum și unele care fuseseră de mult atribuite atelierului său.

Creatorul operei renascentiste, intitulate „Christ with an Orb” (aproximativ 1520-1530), în care Hristos este portretizat ca „Salvator Mundi”, a fost o vreme incert, însă după ce aceasta a fost supusă analizei cu infraroșu și raze X pentru a examina tehnica artistului, a fost atribuită lui Tițian. Restaurările anterioare au făcut ca pictura să fie dificil de identificat, însă acum, după stabilirea autorului, opera necesită fără îndoială lucrări de restaurare complexe suplimentare.

Această compoziție se îndepărtează ușor de reprezentările tradiționale Salvator Mundi, întrucât mâna dreaptă a lui Hristos nu este ridicată într-o binecuvântare așa cum apare de obicei, ci ține un glob de sticlă menit să reprezinte lumea. Totuși, potrivit reprezentanților muzeului, pictura oferă „o nouă interpretare religioasă în cadrul acestei tradiții picturale”. În cazul acestei compoziții, artistul a adăugat și o inscripție ebraică pe veșmântul lui Hristos, care se referă la un patron creștin încă neidentificat.

Conform reprezentanților muzeului: „Sub Hristos am descoperit o compoziție cu Fecioara și Pruncul care este foarte asemănătoare cu alte reprezentări timpurii ale acestui subiect de Tițian și care, în plus, indică metoda sa de lucru caracteristică, cum ar fi mutarea figurilor și modificarea poziției lor. Până acum pictura a fost datată în jurul anului 1530, dar aceste noi descoperiri indică că a fost pictată mai devreme, probabil cândva în anii 1520.”

Această operă ar fi fost realizată la cel puțin 20 de ani după „Salvator Mundi”, care a fost recent reatribuit lui Leonardo da Vinci și vândut pentru suma de 450 de milioane de dolari la Christie’s New York în 2017.

Post a Comment