TOP

Landless Stranded, simbol al crizei globale a refugiaților

Nu este prima dată când artistul spaniol Pejac folosește arta ca mijloc de a atrage atenția asupra unor probleme sociale importante. Cea mai nouă intervenție a sa în spațiul urban este Landless Stranded, o instalație temporară în vârful bisericii Sfintei Cruci din cartierul Kreuzberg din Berlin. Sculptura reprezintă un copil ce poartă o vestă de salvare, ținându-se agățat cu o mână de crucea de pe dom și cu cealaltă ridicând o rachetă de semnalizare cu fum, cerând ajutor.

Pejac ne obligă să vedem ceea ce, în mod normal, ne face să ne simțim inconfortabil. Realitatea dură a situației refugiaților este adusă sub ochii locuitorilor Berlinului, fiind provocați să se gândească la greutățile întâmpinate de migranții de toate vârstele. Deși sculptura este vizibilă de jos, de pe stradă, artistul a ales să instaleze un binoclu lângă biserică; în mod metaforic, acesta anulează distanța dintre public și refugiați, astfel încât să nu mai gândim în termeni de ,,noi’’ și ,,ei’’.

Biserica Sfintei Cruci s-a bucurat să găzduiască intervenția lui Pejac în contextul activităților caritabile desfășurate aici pentru migranți sau persoanele fără casă. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Sea-Watch, un ONG german care a salvat până în prezent mii de persoane care încercau să traverseze Mediterana, și DOJO Cares, o agenție care are sediul în biserică. Privitorii pot scana un cod QR aflat pe binoclu pentru a afla mai multe detalii despre campaniile caritabile ale bisericii și a dona pentru acestea.

În 2020, ONU estimează că 82,4 de milioane de persoane au fost nevoite să migreze din cauza violenței, a persecuțiilor sau a nerespectării drepturilor omului. Criza actuală a refugiaților ne privește și ne afectează pe toți, iar Pejac speră că Landless Stranded poate ajuta oamenii să conștientizeze gravitatea problemei. ,,Cel mai bun mod pentru mine de a mă conecta cu lumea este prin artă. Această nouă instalație se adresează tuturor celor care, chiar și pe pământ, se simt în derivă’’, a declarat artistul.

Post a Comment