TOP

Le violin d’Ingres estimată a fi cea mai valoroasă fotografie scoasă vreodată la licitație

Le violin d’Ingres, faimoasa lucrare a lui Man Ray din 1924, reprezintă un nud feminin văzut din spate, suprapus cu efurile unei viori, orificiile cutiei de rezonanță. Fotografia va fi scoasă la licitație în mai 2022 de Christie’s, fiind estimată între 5 și 7 milioane de dolari. Dacă acest preț va fi atins, Le violin d’Ingres va deveni cea mai scumpă fotografie vândută vreodată la o licitație.

Modelul din fotografie este Kiki de Montparnasse, muza lui Man Ray. Lucrarea a fost cumpărată direct de la artist în 1962 de către Rosalind Gersten Jacobs și Melvin Jacobs, în a căror colecție se află până în ziua de azi. Reproducerea aceasta este una rară, considerată a fi chiar o copie fotografică originală. Până acum, recordul pentru o lucrare de Man Ray a fost înregistrat în 2017 pentru o ediție originală din Noire et Blanche (1926) vândută pentru 3 milioane de dolari de Christie’s la Paris, iar recordul pentru o fotografie vândută la o licitație este deținut în prezent de Andreas Gursky cu lucrarea Rhein II (1999) vândută în 2011 pentru 4,3 milioane dolari.

Licitația va fi dedicată colecției de artă suprarealistă a soților Jacobs, incluzând lucrări ale unor artiști ca Vija Celmins, René Magritte sau William N. Copley. Colecția va fi itinerată la Londra, Paris, Hong Kong și, în final, New York, unde va fi scoasă la licitație în luna mai.

Post a Comment