TOP

Lucrări ale lui Jacques-Louis David, descoperite recent, vor fi expuse la New York

Format la Academia Regală din Paris, Jacques-Louis David (1748-1825) s-a folosit de desene pregătitoare pentru a-și crea picturile monumentale, iar acum Muzeul Metropolitan de Artă din New York va aduce în prim-plan capodopere precum „Jurământul Horaților” (în jurul anului 1784), „Încoronarea lui Napoleon” (în jurul anilor 1805-1807) și „Moartea lui Socrate” (1787).

Expoziția va reuni 84 de lucrări, din perioada studenției lui David și până în anii săi de exil la Bruxelles. Alcătuită în mare parte din schițe pregătitoare pentru picturile în ulei, expoziția reactualizează catalogue raisonné, apărut acum 20 de ani, al desenelor lui David cu „o grămadă de noi descoperiri”, dezvăluie curatorul Perrin Stein. Unul dintre cele mai importante este un desen cu cretă roșie de la mijlocul anilor 1770 al unui nud masculin, care a fost oferit cadou de David unui arhitect francez și care a fost descoperit abia acum câțiva ani.

O altă descoperire importantă este schița în ulei asociată cu „The Distribution of the Eagle Standards” (1810), care înfățișează o ceremonie organizată de Napoleon după încoronarea ca împărat, invocând tradițiile militare ale Romei antice. Schița până acum necunoscută, a fost împrumutată de la colecționarul chinez care a cumpărat-o la licitație în 2019 pentru puțin peste 2,5 milioane de dolari.

Initulată „Jacques-Louis David: Radical Draftsman”, expoziția va avea loc între 17 februarie și 15 mai, la Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

Post a Comment