TOP

O lucrare a lui Van Gogh, decupată dintr-un peisaj, va fi scoasă la licitație

„A Pair of Lovers” de Van Gogh va fi scoasă la licitație la Sotheby’s Londra pe 2 martie, cu o estimare între 7 și 10 milioane de lire sterline. Mica pictură este cea mai importantă parte a unei lucrări mult mai mari pe care a abandonat-o.

Van Gogh a făcut o schiță a compoziției complete într-o scrisoare către prietenul său, Emile Bernard, pe 18 martie 1888. Peisajul original înfățișa un canal traversat de podul mobil Langlois (uneori era numit l’Anglais, sau podul englezesc), construit în anii 1830 la periferia de sud a Arles; podul Langlois a fost un motiv care îl preocupa pe Van Gogh, dat fiind faptul că a mai pictat alte patru astfel de scene. În fundal, în partea dreaptă, se află turnurile bisericii și hornurile fumegânde ale orașului.

Însă ploile și vântul l-au împiedicat să lucreze în aer liber, la fața locului, așa că și-a propus să termine peisajul în atelier. Totuși, a abandonat repede lucrarea, distrugând cea mai mare parte a sa. Ceea ce a păstrat a fost scena cu cei doi îndrăgostiți, plănuind să o folosească ca studiu pentru figurile dintr-o altă compoziție. Curând, a reluat același subiect pe altă pânză, chiar dacă vremea era destul de diferită și nu a inclus personaje. Modul în care a supraviețuit reprezentarea celor doi îndrăgostiți rămâne un mister. Există unele dovezi că a fost salvată de prietenii săi, Marie și Joseph Ginoux, care se ocupau de Café de la Gare, de lângă Casa Galbenă din Arles.

Van Gogh a adăugat o descriere a peisajului pentru Bernard: „În partea de sus a acestei scrisori vă trimit un mic crochiu [schiță] a unui studiu care mă preocupă… marinari care se întorc cu iubitele lor spre orașul care proiectează ciudata siluetă a podului mobil contra unui imens soare galben.”

Primul deținător a fost dramaturgul parizian Henri Bernstein, care a vândut lucrarea în 1910. De la sfârșitul secolului al XX-lea, aceasta a fost deja vândută de trei ori de către Sotheby’s. Prețurile au crescut extrem de mult și ele: 280.000 de lire sterline în 1986, 2,9 milioane de lire sterline în 2001 și 4,7 milioane de lire sterline în 2013. Sotheby’s îl descrie pe actualul vânzător anonim ca un „distins” colecționar japonez, estimând că lucrarea ar trebui să ajungă acum la 7 milioane lire sterline – 10 milioane lire sterline.

Deși întregul peisaj nu mai corespunde realității, în 1906, artistul elvețian Giovanni Giacometti, tatăl sculptorului Alberto Giacometti, a fost inspirat să încerce să reconstruiască întreaga pictură din schița lui Van Gogh, care includea notațiile sale de culoare.

„A Pair of Lovers” va fi expusă la Sotheby’s Taipei în perioada 12-13 martie și din 22 martie la Sotheby’s Londra.

Post a Comment