TOP

Lucrări ale Magdalenei Abakanowicz la Săptămâna Modei de la Paris

La prezentarea de modă pentru colecția Primăvară/Vară ’24 a lui Alexander McQueen de săptămâna trecută, în cadrul Săptămânii Modei de la Paris, podiumul a inclus un decor neobișnuit: sculpturi din fibre împletite create de artista Magdalena Abakanowicz. Considerată a fi una dintre cele mai importante artiste europene din acest secol, sculptorița poloneză a revenit recent în atenția publicului în urma recentei retrospective organizate de Tate Modern.

În lumina reflectoarelor, ca niște bijuterii supradimensionate, publicul a putut admira cinci „Abakans”, sculpturi împletite care au devenit celebre în anii ’60 și ’70 pentru referințele lor anatomice. Instalația a fost supervizată de Mary Jane Jacob, co-director al Fundației Caritabile pentru Artă și Cultură Abakanowicz. Jacob a subliniat importanța istorică a acestor lucrări, declarând că sunt „înalte, umflate, sumbre, contorsionate – dar magnific de frumoase.”

Printre piesele prezentate în show-ul Alexander McQueen se număra și Abakan – Situație Variabilă (1970-71), o lucrare de 4 metri înălțime, care a fost expusă pentru prima dată în 50 de ani cu ocazia retrospectivei de la Tate. De asemenea, a fost prezentată sculptura Abakan Violet (1969), care nu fusese expusă anterior în afara SUA și are pliuri și clapete asemănătoare labiilor. Două segmente ale Compoziției Monumentale (1973-75), fiecare de 10 metri lungime, au avut prima lor apariție publică în afara Poloniei.

 

Post a Comment