
Un fotograf francez a reconstituit o pictură istorică de război cu soldați ucraineni
Artistul Parisian, Emeric Lhuisset, a recreat o celebră lucrare de artă din secolul al XIX-lea folosind o trupă de soldați ucraineni. Lhuisset a declarat pentru The Art Newspaper că soldații din Brigada de Apărare Teritorială 112 au recreat lucrarea „Răspunsul cazacilor zaporojeni” (1880-1891) a artistului născut în Ucraina, Ilya Repin, care prezintă cazacii ucraineni dând un răspuns insultător unui ultimatum al Sultanului Imperiului Otoman în 1676.
Lhuisset spune că a dedicat un an acestui proiect, inclusiv găsirea celor 40 de soldați și organizarea cadrului. „O reproducere [a lucrării] mi-a fost dată în timpul revoluției Maidan [care a avut loc în Ucraina în februarie 2014] și a stat ca un magnet pe ușa frigiderului meu din 2014”, spune Lhuisset într-o declarație. Într-o postare pe Instagram, Lhuisset arată cum a pus laolaltă proiectul. „Această pictură, atât de importantă în narativa națională ucraineană, se află în colecția Muzeului Rus din Statele Unite”, adaugă el. „Cultura este o armă pe un vast câmp de luptă, să încercăm să nu uităm acest lucru.”
Versiunea sa a imaginii include pe Roman Hrybov, un paznic de frontieră ucrainean, care servea pe Insula Șerpilor din Marea Neagră când a fost bombardată în prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut. La începutul acestui an, curatorii de la Muzeul Metropolitan de Artă din New York l-au reclasificat pe Ilya Repin ca fiind ucrainean, împreună cu alți doi artiști, Ivan Aivazovsky și Arkhyp Kuindzhi (toți trei erau anterior etichetați ca ruși).
În 2020, Lhuisset a fost al 15-lea laureat al Premiului Internațional de Fotografie al British Journal of Photography (BJP) cu seria sa combinată „Theatre of War” și „L’Autre Rive” (Teatrul Războiului și Celălalt Mal). Imaginile explorează „imaginea teatrală a conflictului, punând în scenă adevărați luptători gherilă kurzi în cadre de război pentru a estompa granițele dintre artă și jurnalism”, spune BJP. „În această serie, Lhuisset investighează imaginea dramatizată a conflictului, punând în scenă autentice grupuri de gherilă kurzi în fundaluri reale de război.”